IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски премиум електромобил ще следи здравословното състояние на водача

Стартъп компанията BeyonCa планира да започне доставките на своя Opus 1 през 2024 г.

11:17 | 04.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нова китайска компания за електрически превозни средства рекламира способността на своя първи модел да следи здравословното състояние на водачите, навлизайки в нова ниша на все по-конкурентния пазар на екологични и интелигентни автомобили.

BeyonCa, ръководена от шефа на Renault SA за Китай Со Уеймин, планира да представи своя първи сериен автомобил през първото тримесечие на 2023 г., като се очаква доставките до клиенти да стартират година по-късно, съобщава Bloomberg.

GT Opus 1 ще се предлага на цена, която ще го направи пряк конкурент на BMW 7 Series и на Porsche Taycan - най-продаваните супер премиум електромобил в Китай. Базовата версия на електромобила ще струва 898 000 юана (123 000 долара), като моделът с най-много екстри ще се предлага срещу 1,8 млн. юана.

Колата ще бъде оборудвана със сензори и камери, които могат да следят жизнените показатели на водача. Ако бъдат открити необичайни симптоми, асистент с изкуствен интелект (ИИ) ще се включва, за да говори с водача. Ако няма реакция, системата за автономно шофиране поема контрола над превозното средство и го отвежда на безопасно място. Виртуални лекари могат да проверяват пациента чрез екрана на интелигентното купе.

„Ако успеем да спасим един живот, това е достатъчно“, споделя Со в интервю за Bloomberg. „Ние не предлагаме линейка. Създаваме първокласна кола, която е оборудвана с ИИ, който помага на хората“, добавя той. 

След повече от 15 години, прекарани във Volkswagen China, Со се присъединява към Renault през 2021 г., разпределяйки времето си между управлението на местното звено на френския автомобилен производител и изграждането на новото предприятие – такова, в което Renault също е стратегически инвеститор, заедно с Dongfeng Motor Group Co.

Стартъпът е привлякъл набор от инвеститори, включително ангажимент за над 1 млрд. долара от Changjiang Capital, според 36kr. Според Со това осигурява една от най-големите сделки за рисков капитал в Китай през настоящата година.

Стартъпът все още работи по детайлите на сделката, добавя Со.

Подсигурена финансово, BeyonCa иска да създава „спортни, секси автомобили“ за суперпремиум сегмента в Китай. Компанията се стреми към гама от три до пет модела с годишен производствен капацитет около 100 000 броя, посочва Со.

Китай „е може би най-големият пазар за премиум коли в света. Определено. Това дори не е въпрос. Говорим за милиони, а не за стотици хиляди (превозни средства)“, изтъква още шефът на компанията. „Супер премиум електрическите превозни средства ще растат по S-крива, а S-кривата ще започне да се развива някъде около 2025 г.“, прогнозира Со.

Все пак високата цена на Opus 1 може да го направи труднодостъпен в Китай, където по-евтините електрически модели на BYD Co. доминират, особено сред по-младите шофьори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още