IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операторът на първата литиева мина в Европа излиза на борсата чрез SPAC компания

Очаква се обединеният бизнес да бъде оценен на 972 млн. долара

10:51 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звено на австралийската миннодобивна компания European Lithium Ltd. се споразумя да излезе на борсата Nasdaq чрез сливане с компанията със специално предназначение (SPAC) Sizzle Acquisition Corp., предава Bloomberg.

Сделката ще оцени комбинирания бизнес на около 972 млн. долара, ако се приеме, че не се стигне до обратно изкупуване на акции.

Обединеното предприятие Critical Metals Corp. ще притежава проекта на European Lithium във Волфсберг, Австрия, който скоро може да се превърне в първата лицензирана литиева мина в Европа.

Базираната в Западна Австралия European Lithium, ръководена от главния изпълнителен директор Дитрих Ванке, през август обяви споразумение с BMW AG за доставка на литиев хидроксид за батерии,. Фирмата се надява да разшири своя списък от клиенти, включително с производители на електрически превозни средства и батерии от региона.

„Проектът вероятно ще се превърне в първия основен източник на литиев концентрат за батерии в Европа, водещият пазар на електромобили в света, способен да поддържа производството на приблизително 200 000 електромобила годишно“, заяви председателят на Critical Metals Тони Сейдж. „Вярваме, че ще успеем да постигнем търговските си цели до 2025 г.“. добавя той.

Търсенето на литий, ключов метал в прехода към възобновяема енергия, се очаква да нарасне тройно до средата на десетилетието спрямо нивата от миналата година, изчислява BloombergNEF. Държави, включително САЩ, изразиха загриженост относно доминиращата роля на Китай в рафинирането и производствения капацитет на ключови материали като литий, редкоземни минерали и кобалт.

Въз основа на предварително проучване за осъществимост на проекта European Lithium заяви, че очаква мината край Волфсберг да доставя приблизително 10 500 метрични тона литиев концентрат годишно до 2025 г. В понеделник компанията поиска спиране на търговията „в очакване на съобщение относно предложена сделка за сливане“.

Sizzle, SPAC компания, набра 155 млн. долара в своето първично публично предлагане (IPO) през ноември 2021 г. Като неин най-голям акционер, European Lithium планира да номинира четирима от петимата членове на борда на комбинирания бизнес. Сделката може да бъде завършена през първата половина на 2023 г.

Листнатата в Австралия Security Matters Ltd. сключи сделка с американска SPAC компания през юли, за да излезе на Nasdaq.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още