IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Model Y на Tesla може да се нареди сред петте най-продавани коли в света за 2022 г.

В същото време японците продължават да доминират на пазара

18:40 | 20.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/BRITTA PEDERSEN
Снимка: EPA/BRITTA PEDERSEN

Финансовият отчет на американския автомобилен концерн Tesla Inc. може и да се размина с пазарните очаквания, но компанията, ръководена от Илон Мъск, показа, че се цели високо на фона на последните данни за продажбата на нейните водещи модели, съобщава Bloomberg.

След изчисления на BloombergNEF става ясно, че Tesla е продала около 200 000 броя от Model Y през третото тримесечие, като по този начин общите продажби на модела от началото на годината надхвърлят 500 000 броя. Това означава, че SUV-ът като цяло е напът да достигне прогнозата на BNEF, публикувана в началото на годината, от почти 800 000 продажби за 2022 г. – достатъчно, за да може превозното средство се нареди сред петте най-продавани автомобила в света.

Model Y побеждава по продажби някои известни имена на пазара. Ford, например, е продал около 562 000 броя от своя пикап F-150 през миналата година. Изглежда, че SUV-ът на Tesla вероятно изпреварва пикапа през третото тримесечие и ще излезе напред за цялата година.

Тази промяна в йерархията може би е малко изненадваща за ръководителите на Ford, един от които публично се подигра с Мъск през 2018 г., като отбеляза, че компанията му прави приблизително същия брой коли за четири часа, колкото Tesla за седмица.

За да бъдем честни, обемите на F-150 са до голяма степен ограничени до Северна Америка, докато Model Y се продава в световен мащаб. Гледайки само Северна Америка, F-150 все още доминира в класациите по продажби и вероятно това ще остане така още дълго време.

По-нагоре в класацията японците са тези, които доминират. HR-V на Honda, Camry на Toyota и Sentra на Nissan надхвърлят поотделно 670 000 продадени бройки през миналата година. Ще минат няколко месеца, преди да стане ясно дали Model Y ще изпревари тези три модела, но все пак Tesla има своите шансове.

Най-продаваните модели автомобили в глобален мащаб през 2021 г. Източник: BNEF Най-продаваните модели автомобили в глобален мащаб през 2021 г. Източник: BNEF

Челната тройка в глобален план за миналата година е съответно CR-V на Honda и Corolla и RAV4 на Toyota. Победата на Tesla над тези модели със сигурност остава трудна задача поне през тази година. Тъй като фабриките на концерна в Остин, Тексас, и до Берлин, Германия, продължават да разширяват своя капацитет, Мъск може да се надява, че догодина ще има повече шансове.

Corolla е непоклатим лидер при глобалните продажби през последните години, който обикновено надхвърля 1 млн. продажби годишно. Победа над този модел няма да е лесна, особено след като колата попада в друг ценови диапазон, започващ от 20 000 долара, докато моделите на Tesla обикновено са с базова цена от над 30 000 долара. В случая с Model Y, цената при него започва от над 60 000 долара в САЩ.

Tesla Model Y. Снимка: Bloomberg L.P. Tesla Model Y. Снимка: Bloomberg L.P.

Не е ясно дали в момента глобалният автомобилен пазар е способен да поддържа непрекъснато 1 милион продажби на един модел на толкова висока цена.

Макроикономическите условия също бързо се влошават, като по-високите лихвени проценти, падащите цени на жилищата и сътресенията на фондовите борси вероятно ще окажат влияние върху по-мащабните покупки. Продажбите на електрически модели от висок клас нараснаха рязко по време на пандемията от коронавирус, отчасти защото представителите на средната класа запазиха работата си, намалиха разходите и отчетоха ръст в стойността на своите жилища и портфейли с акции, когато правителствата и централните банки се намесиха със стимули. Сега средата е доста различна и остава да видим как ще се задържи премиум сегментът на автомобилния пазар. BMW наскоро сигнализира, че започват да се появяват пукнатини при търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivane
преди 1 година
Има една основна разлика, когато говорим за premium автомобили и premium електромобили.Очевидно е че електромобилите завземат все по-голям пазарен дял въпреки кризите или може би точно заради тях. А Тесла е единствената която може да произведе достатъчно електромобили защото си е осигурила верига за доставки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още