IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes не може да изпрати хиляди автомобили в САЩ заради липсващ сертификат

Забавянето ще окаже малко влияние върху финансовото представяне на компанията през тримесечието, изтъква говорител на Mercedes

11:46 | 17.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна компания Mercedes-Benz AG не може да изпрати хиляди автомобили S-Class към САЩ поради липса на сертификат относно мащабна софтуерна актуализация, която е била представена със закъснение на регулаторите, за да осигурят одобрение през третото тримесечие, съобщава Automobilwoche.

Тъй като софтуерът е свързан с безопасността на превозните средства, като например системата за подпомагане на водача, той трябва да бъде одобрен от регулаторите.

Според говорител на компанията този проблем вече е решен и Mercedes ще се опита да навакса закъснението.

„Очакваме, че продажбите на S-Class в САЩ през четвъртото тримесечие ще бъдат значително по-големи от тези през третото тримесечие“, добавя говорителят.

Печалба над пазарните очаквания

Въздействието на този проблем се оказа значително. През третото тримесечие глобалните продажби на S-Class спаднаха с 18 процента до 21 400 броя, въпреки че моделът отбеляза ръст във всички региони извън САЩ. По отношение на общите продажби Mercedes записа увеличение в периода юни-септември в размер на 21% до 517 800 броя спрямо същия период на миналата година.

В САЩ, благодарение на търсенето на AMG моделите и G-Class, продажбите на концерна нараснаха с 31 на сто, докато в Китай те се увеличиха с 37%.

Забавянията при доставките на S-Class би трябвало да имат слабо въздействие върху тримесечните финансови резултати на Mercedes. Анализатори на LBBW приемат, че компанията ще надхвърли пазарните очаквания по отношение на оперативната печалба, която ще достигне 5,34 млрд. евро. Маржът на групата при леките автомобили вероятно ще достигне 15,4% спрямо 8,2 на сто за предходната година.

Mercedes напредва и относно своя план за електрификация на портфолиото. В момента компанията има най-обширно портфолио от изцяло електрически модели. С EQA, EQB, EQC, EQV, EQS, EQE, EQS SUV и електрическия Smart Fortwo, компанията предлага осем модела в страната. В допълнение към EQE SUV, който ще дебютира в Париж след малко повече от две седмици, EQT и Smart #1 ще го последват по-късно тази година.

Във всеки сегмент на клиентите се предлага поне по един изцяло електрически модел, споделя говорител на Mercedes.

Въпреки че предлагането е голямо, делът на електромобилите от общите продажби на компанията все още изостава. През първата половина на 2022 г. той все още е по-малко от 5% за Mercedes, или 45 400 броя - в сравнение с общия обем на продажби от почти един милион автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още