IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota и Nissan спират работа в някои фабрики след силно земетресение в Япония

Поради продължаващия недостиг на полупроводници Toyota ще произвежда средно около 800 хил. превозни средства на месец в световен мащаб в периода април-юни

11:49 | 17.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японските автопроизводители Toyota Motor Corp. и Nissan Motor Co. спряха работа в своите заводи в Северна Япония след силно земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер, което разтърси бреговете на префектура Фукушима късно вечерта в сряда (16 март), съобщава Bloomberg.

Дейността в заводите на Toyota в префектурите Ивате и Мияги остава спряна в четвъртък, като компанията трябва да реши кога ще възобнови производството, заяви говорителят ѝ Шиори Хашимото. 

Съоръжението произвежда популярния модел Yaris, както и други превозни средства с марка Toyota.

Част от оборудването в завода на доставчика на автомобилни компоненти Denso Corp. във Фукушима е било повредено от земетресението, споделя говорителка на компанията. В момента Denso оценява щетите.

Toyota спря операциите в завода си за производство на двигатели в Мияги, като работата ще бъде възобновена в рамките на деня, след като бъде завършена проверката за безопасност.

Друг доставчик, Hitachi Astemo, временно е преустановил работа в седем фабрики в Северна Япония, докато извършва инспекции по оборудването, информира говорител на компанията. Концернът не се наема да прогнозира кога ще бъде възобновено производството.

Поради продължаващия недостиг на полупроводници Toyota ще произвежда средно около 800 хил. превозни средства на месец в световен мащаб в периода април-юни, заяви компанията, която за пореден път коригира своите производствени цели.

Определяйки редукцията като „умишлена пауза“, Toyota заяви, че действителното производството може да бъде още по-ниско, като се имат предвид затрудненията при доставките, които се очакват през следващите няколко месеца.

Най-големият автомобилен концерн в света по пазарен дял се готви за намаляване на производството в Япония с 20% през април, с 10% през май и с 5 на сто през юни. Това отразява щетите, които глобалните вериги на доставка понасят заради поскъпването на суровините и сътресенията, предизвикани от войната в Украйна и коронавируса.

Директорът по доставките Казунари Кумакура заяви, че компанията ще продължи да страда от въздействието на коронавируса и недостига на полупроводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още