IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Scania пуска първия си електрически автобус

Батериите на рейса ще се зареждат за 10 минути

20:06 | 02.03.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Scania&nbsp;</p>

Снимка: Scania 

Шведската компания за камиони и автобуси Scania обяви, че пуска в експлоатация първия си електрически автобус – Citywide Low Floor. Точно така - експлоатация, а не тестове и изпитания.

Електрическият автобус тръгва по една от линиите в шведския град Остерлунд в средата на този месец. Първоначално Scania ще осигури три автобуса, които ще покриват маршрут с дължина малко над 15 километра, по който има 40 спирки, а плановете са всеки електробус да прави по 100 курса на ден.

За автобусите са осигурени мощни зарядни станции, които свиват времето за зареждане на батериите до 10 минути, което е било едно от изискванията на местната компания за градски транспорт.

Според много анализатори точно електрическите автобуси ще са следващият голям хит в обществения транспорт в световен мащаб. Най-малкото защото те са по-евтини за експлоатация – зареждането им е по-евтино от дизела или природния газ, имат по-дълъг пробег между сервизните обслужвания и са по-тихи, което е важно за градската среда.

Още новини от автомобилния сектор четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
цифрите определно нямат логика :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 6 години
Люска заболен си като тиквата която прекопира тази статия без да вложи грам мисъл дали написаното е възможно и дали е преписал правилно100 курса на ден по 15км са 1500км които ако приемем че ги прави за 16 часа това значи че се движи нон стоп с оклоло 90км в час в населено място и същевремено спира на 40 спирки което пък от своя страна прави по спирка на всеки 400 метра А 10 минутното зареждане даже няма и да го коментирам не че не е възможно но сигурно на всяка спирка ще има трафопост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
И са с 0 емисии на замърсяване с въглероден диоксит т с зелени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още