IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Shell ще зареждат електрически коли за 5 минути

През следващите две години Shell възнамерява да създаде мрежа от станции за бързо зареждане в няколко европейски страни

17:39 | 27.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="http://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/28989-bmw-daimler-ford-audi-i-porsche-shte-praviat-elektricheski-stancii-za-zarejdane/" target="_top"><strong>Ionity</strong></a></em></p>

Снимка: Ionity

Британско-холандският гигант в сектора на суровините Shell обяви сътрудничество с германски производители на автомобили за изграждането на бързи станции за зареждане на електрически автомобили. Shell се присъединява към съвместния проект Ionity на BMW, Daimler, Volkswagen, Audi, Porsche и Ford, обяви петролната компания в началото на седмицата. 

През следващите две години Shell възнамерява да създаде мрежа от станции за бързо зареждане в няколко европейски страни. Предложението първоначално ще обхваща 80 магистрални маршрута.

Наскоро австрийската петролна компания OMV също обяви, че иска да модернизира своите бензиностанции, за да може да обслужват и електрически автомобили. Германският енергиен гигант EON пък се обедини с датския оператор в сферата на електрическата мобилност Clever, за да изгради мрежа от станции за бързо зареждане на автомобили по европейските магистрали, докато ЕС се опитва да стимулира по-широко разпространение на електрически автомобили.

Плановете на Ionity за Европа за 2020 г. включват създаването на възможност за зареждане по основните европейски трасета. Функцията за бързо зареждане на станциите е предназначена да направи електромобилите подходящи за по-дълги пътувания. Досега привлекателността на електрическите автомобили страда именно от относително краткия диапазон на движение с едно зареждане и липсата на достатъчно места за дозареждане.

С новите станции за бързо зареждане това трябва да се промени. Според Shell процесът на зареждане от нулева мощност до пълна батерия с Ionity може потенциално да бъде намален до между пет и осем минути. Това е незначително повече време от нужното за конвенционално зареждане време при коли с двигатели с вътрешно горене.

България засега изостава значително по навлизане на електрическите автомобили в страната. Но въпреки това има стабилен ръст. Докато през 2013 г. техният брой е бил 123 коли, през 2016 г. техният брой е 318. В световен мащаб през тази година се очаква да бъдат доставени 1,1 млн. електрически автомобила, с което общият им брой ще достигне 3,1 млн. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
а тооочеееец, литиееец :):):) от къде ? ... мен не ме интересува, питам за един бавноразвиващ се приятел ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още