IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Таварес: Само печалбата може да защити работните места в Opel

PSA поставя амбициозни цели пред германския производител

17:38 | 12.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Карлос Таварес (в средата) с директорите на GM Мари Бара и на Opel Group Карл-Томас Нойман. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Карлос Таварес (в средата) с директорите на GM Мари Бара и на Opel Group Карл-Томас Нойман. Снимка: Архив Ройтерс

След придобиването си от френския концерн PSA германската автомобилна компания Opel трябва да бързо да поеме по пътя към рентабилността. Главният изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес потвърди в интервю за Frankfurter Allgemeinen Zeitung заложеното си изискване Opel да отчете печалба най-късно през 2020 г.

Планът за постигането на тази цел трябва да бъде предоставен на мениджърите на Opel в рамките на 100 дни след придобиването и след това да бъде изпълнен. Придобиването може да бъде извършено според FAZ на 12 септември, когато е и началото на автомобилното изложение IAA във Франкфурт. Таварес залагал на рестарта на концерна на съществуващия екип.

„Покани са всички лидери, да поемат по пътя с мен. Просто трябва да знаят, че не можем да продължаваме както досега". 

PSA първоначално няма да се намесва при изготвяне на плана за преструктуриране и бъдещо развитие.

„Ние няма да представяме наша рецепта, но изискваме разработването на план от страна на ръководството и на ръководителите на ключови позиции за това как Opel може да излезе от зоната на загубите", потвърди Таварес. Разбира се, директорът на PSA признава, че Opel ще трябва да бъде печеливша в рамките на следващите три години. До 2020 г. германският автомобилостроител ще трябва да генерира печалба и положителен паричен поток, за да може да финансира самостоятелно бъдещите си инвестиции.

Таварес коментира индиректно очакваното напускане на директора на Opel Карл-Томас Нойман.

„Всеки трябва да вземе личното си решение“, каза той пред вестника. Според него Opel трябва да остане толкова германска, колкото е възможно, за да се допълва с другите брандове. Таварес вижда най-големи възможности за икономии в сферата на покупките на части, продажбите и износа.

Същевременно той отказа да даде гаранции за работните места за над 38-те хил. служители на Opel след 2018 г. „Трябва да сме открити и честни – единственото, което ще защити служителите, е печалбата“. 

PSA, чиито най-важни марки са Peugeot и Citroën, възнамерява да придобие Opel и британската сестринска марка Vauxhall  за общо 1,8 млрд. евро от американския концерн General Motors (GM). Договорената в началото на март сделка трябва да бъде одобрена от редица органи, но се очаква да бъде завършена през втората половина на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още