IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не електромобилите, а новите технологии ще намалят потреблението на горива

През 2035 г. електромобилите ще бъдат 6% от всички автомобили, прогнозира BP

13:30 | 26.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Броят на електромобилите ще расте значително през следващите години, но това няма да се отрази на потреблението на горива, прогнозира в свой анализ петролният гигант BP.

Според доклада до 2035 г. броят на електромобилите ще се увеличи до 100 млн. (6% от всички автомобили) спрямо 1,2 млн. през 2015 г.

Не електрическите автомобили обаче ще бъдат отговорни за намаляването на потреблението на течни горива, а новите технологии, става ясно от прогнозата на компанията.

Навлизането на електромобилите ще зависи от много фактори, сред които и колко бързо падат разходите за тях и мерките за насърчаване на покупката им от правителствата. От ключово значение е и доколко потребителите ще поискат да притежават електромобил, отчитат т компанията.

Прогнозата на ВР е и за увеличение на общия брой на автомобилите – от 900 млн. през 2015 г. до 1,8 млрд. през 2035 г. Основен принос за този ръст ще имат развиващите се пазари. Подобряването на благосъстоянието и на пътната инфраструктура в развиващите се държави ще насърчи покупките на автомобили.

През 2015 г. на автомобилите се падат около 19 млн. барела горива на ден, което е около една пета от глобалното потребление. Въпреки очаквания двойно по-голям брой автомобили в бъдеще, компанията не прогнозира значителен ръст на потреблението на горива.

Това ще се дължи не само на повечето електромобили, за които се очаква да спомогнат за ограничаване на потреблението с 1,2 млн. балера на ден, но и на подобрената ефективност на автомобилните двигатели, посочват от ВР в доклада си.

Компанията прогнозира, че с новите технологии през 2035 г. автомобилите ще бъдат в състояние да изминават средно 50 мили (малко над 80 километра) с щатски галон гориво (3,78 литра). През 2015 г. автомобилите изминават средно по 30 мили с галон гориво. Ако това намаление бъде постигнато, то ще бъде едно от най-значимите, реализирани досега.

Понижението на потреблението на горивата, за което по-ефективните автомобили ще допринесат, ще бъде около 17 млн. барела на ден. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още