IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се разбра с автоконцерните за субсидиите за електромобили

Купувачите на електромобили ще могат да получават отстъпки до 4 хил. евро

17:15 | 27.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел е постигнало споразумение с производителите на автомобили за съвместни разходи на стойност 1,2 милиарда евро за стимули на продажбите на елетромобили, съобщи Bloomberg.

„Купувачите на електромобили ще могат да получават отстъпки до 4 000 евро, които да компенсират високата цена на колата“, заяви финансовият министър Волфганг Шойбле в сряда в Берлин.

Германците, които искат да си купят хибридна кола, ще могат да ползват отстъпка до 3 000 евро. Индустрията ще поема 50% от разходите. 

„Целта е да се напредне възможно най-бързо с електромобилите“, каза Шойбле и допълни, че идеята е отстъпките да могат да се предлагат още следващия месец.

Автомобилната индустрия, която е най-големият производствен сектор по приходи в Германия, определя стимулите за ключов фактор заради размера на германския пазар, който генерира близо четвърт от продажбите на коли в Европа.

Меркел сигнализира през февруари, че е готова да подкрепи субсидиите, за да се постигне целта от 1 милион електромобили по германските улици до 2020 г., а във вторник е подписала сделката с изпълнителните директори от сектора след седмици дискусии как да се разпредели финансирането. Първоначално бизнесът предложи да поеме 25% от разходите.

В Германия са продадени малко над 30 хил. електромобила, които са по-скъпи от конвенционалните модели. Това е съвсем малка част от общо трите милиона коли, които се купуват в Германия годишно.

„Автомобилните производители са една от ключовите индустрии и не помага, ако ги оставим съвсем сами“, каза министърът на икономиката и вицеканцлер Зигмар Габриел. Той сравни субсидиите със стимулите, които преди години европейските правителства даваха в името на създаването на групата Airbus.

Бизнесът в Германия посочва практиката във Франция, където миналата година правителството предложи 10 хил. евро отстъпка за шофьори, които искат да продадат дизеловите си автомобили на повече от 14 години. В Норвегия пък електромобилите са освободени от ДДС, както и от еднократната екотакса. Има възможност за безплатно зареждане и паркиране и шофьорите на електромобили могат да карат в буслентите, за да избегнат трафика, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още