IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски политици предупреждават за риск пред работните места във VW

Натискът над Volkswagen се увеличи, след като министерството на правосъдието в САЩ заведе съдебен иск срещу автоконцерна

18:44 | 05.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Увеличеният натиск над Volkswagen в САЩ предизвика опасения сред германските политици, че работните места в най-големия автопроизводител във федералната република са застрашени, съобщава Ройтерс. Във вторник американското министерство на правосъдието обяви, че е завело съдебен иск срещу концерна за нарушава на законите за борба със замърсяването. VW беше обвинена и впоследствие призна, че е манипулирала софтуера на редица модели автомобили, така че да преминат тестовете за вредните емисии.

„Разбира се, новините от САЩ са притеснителни за хората, загрижени за работните места в германската автоиндустрия“, казва Хубертус Хайл, заместник-председател на парламентарната група на социалдемократите в Бундестага. Според него драматичните последици могат да бъдат избегнати, ако скандалът се реши бързо и изцяло. Хайл смята, че служителите в компанията не бива да понасят последиците за злоупотреби, извършени от лицата, отговорни за манипулациите.

В Германия за VW работят около 270 000 души, посочва Ройтерс.

Михаел Фукс, зам.-председател на консерваторите в парламента, казва, че твърдолинейната позиция на властите в САЩ може да помогне на американските автопроизводители за сметка на германските им конкуренти.

За зам.-председателя на опозиционните Зелени – Керстин Андре – обаче действията на правителството в САЩ са очаквани. Зелените бяха критици на начина, по който германското правителство се справя със скандала с VW. “Не е в ничий интерес VW да бъде ударен така, но не може да има законов вакуум за компании, дори и те да са от голямо значение като Volkswagen”, казва Андре.

За разлика от мерките срещу VW в САЩ, германските политици и регулатори подхождат по-меко, коментира Ройтерс. Те дадоха зелена светлина за просто и евтино решение за повечето от всички 8,5 милиона засегнати коли в Европа. Освен това мениджърите по високите етажи във VW не са били призовавани да дадат обяснение пред германските депутати, посочва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още