IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Катар ще поиска от VW да ограничи ролята на синдикатите

Профсъюзите имат равен брой места с акционерите в надзорния съвет на компанията

15:48 | 06.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Катар, третият най-голям акционер във Volkswagen, призовава германския производител да намали влиянието на силните си синдикати в момент, в който се опитва да се справи със скандала с емисиите, съобщава Ройтерс, базирайки се на информация на германския вестник Bild.

Без да цитира източниците си Bild am Sonntag твърди, че Qatar Investment Authority (QIA) ще използва срещата си в неделя с главния изпълнителен директор на VW Матиас Мюлер и други мениджъри на фирмата, за да поиска намаляване на ролята на съвета на служителите.

QIA, която притежава 17-процентен дял от най-големия производител на автомобили в Европа, отказа коментар, а говорителят на VW заяви, че разговорите на Мюлер в Катар с QIA "служат като канал за комуникация между новото ръководство на VW с важния партньор". Съветът на служителите на VW отказа коментар по въпроса.

Съветът, чиито представители имат толкова места в 20-членния надзорен съвет на компания, колкото и акционерите, отдавна са си изградили сериозно влияние в компанията и са успявали да избегнат съкращавания на разходите в миналото.

Скандалът с емисиите заличи милиарди от стойността на VW на стоковия пазар, а Мюлер заяви, че компанията ще трябва да направи големи съкращения, за да успее да заплати разходите. Според анализаторите сумата за глоби, съдебни дела и поправка на автомобилите може да достигне 40 млрд. евро.

QIA, която има два места в наздорния съвет, който назначава и освобождава висшите мениджъри, ще поиска от мултимилиардна кампания и рекламиране на електрически автомобили в САЩ, за да може компанията да се върне на втория най-голям пазар за автомобили в света, твърди още вестникът.

Всичко за скандала във Volkswagen четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още