IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария обмисля забрана на продажбата на дизелови автомобили на VW

Забраната може да включва брандовете VW, Audi, Skoda и Seat, които са с манипулиращ софтуер за вредните емисии

14:54 | 28.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Швейцария обмисля забрана на продажбата на дизелови автомобили на VW

Швейцария обмисля дали да забрани продажбата на дизелови автомобили, произвеждани от Volkswagen AG (VW), на фона на скандала с емисиите, разтресъл най-големия производител на автомобили в Европа, предава MarketWatch.

Забраната, която Швейцарската федерална пътна служба може да наложи, може да бъде върху автомобилите на германската група с дизелови двигатели, съдържащи софтуер, проектиран да изкривява контрола на замърсяванията, и включва брандовете VW, Audi, Skoda и Seat.

„Ще вземем решение в понеделник на базата на информацията, която ще получим от Volkswagen“, коментира говорителят на службата Томас Рорбах.

Швейцария изчислява, че близо 180 хил. превозни средства, собственост на групата VW, които вече се движат по швейцарските пътища, може би са снабдени със софтуера, който намалява нивата на замърсяване при тестване. Колите са с 1,2-, 1,6- и 2-литрови дизелови двигатели и са покрили стандарта за емисии EURO5.

Тези коли, които са произведени между 2009 г. и 2014 г., могат да са обект на връщане, ако съдържат манипулирания софтуер, посочва Рорбах.

Продажбата на нови коли от този тип ще бъде забранена, но забраната няма да засегне коли, които вече се намират по пътищата или пък тези, които покриват новия емисионен стандарт EURO6.

Ходът ще бъде поредният удар за базираният във Волфсбург производител на автомобили, който изгуби близо една трета от пазарната си капитализация след разразяването на кризата с фалшивите показатели за емисиите при тестване.

В петък VW потвърди назначаването на шефа на Porsche Матиас Мюлер за нов главен изпълнителен директор на мястото на Мартин Винтеркорн, който подаде оставка заради скандала.

Мюлер даде заявка, че ще разнищи аферата, която подкопа доверието в компанията и повдигна въпроси относно бъдещето на дизеловите автомобили за индустрията като цяло.

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
Нима лъжците от VW не заслужават да бъдат наказани?Аз мисля, че трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
А ако Германия спре Швейцарските шоколади, щото са с неправилно третирани *** на плантацията за какао, тогава кво прайм ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още