IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как мексиканската полиция ще помогне на Volkswagen

Една четвърт от икономиката на щата Пуебла се пада на фабриката на компанията и на нейните почти 100 доставчика в региона

17:07 | 28.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Заводът на германския концерн в Мексико. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заводът на германския концерн в Мексико. Снимка: Ройтерс

Приятел в нужда се познава. Очевидно така смятат и в Мексико. Ето защо губернаторът на мексиканския щат Пуебла Рафаел Морено Вале обяви наскоро, че местните власти възнамеряват да помогнат на намиращия се тук завод на Volkswagen, който пострада силно от скандала с разкритията за манипулациите от страна на германския концерн.

По време на среща с представители на Борда на директорите на местната дъщерна компания VW de México губернаторът е пояснил, че възнамерява да поръча автомобили от германския концерн на щатски разноски, пише в свой материал германският икономически всекидневник Handelsblatt.

“В този тежък за компанията момент за мен е важно да уверя Volkswagen в моята подкрепа“, е заявил Морено Вале пред местни медии. Преди всичко той мислил и за около 11-те хиляди служители в завода. 

Говорител на VW de México е потвърдил, че местното правителство възнамерява да осъществи подобна сделка. Става дума за между 100 и 200 полицейски коли. Това е преди всичко „символична акция“, подчертава говорителят пред Handelsblatt. Този жест обаче показвал ангажимента, който щатът на 120 километра югоизточно от Мексико Сити има към завода. „Ако Volkswagen е добре, и Пуебла ще е добре“, е една от любимите фрази на губернатора.

А той знае колко важен е заводът за региона. Една четвърт от икономиката на щата се пада на фабриката и на нейните почти 100 доставчика в региона, които имат около 40 хил. служители.

След 2016 г. и дъщерната компания Audi възнамерява да започне производство в Пуебла. От пролетта от лентите на току-що изградения завод в Сан Хосе Чиапас трябва да започнат да излизат джиповете Q5.

В завода на Volkswagen в Пуебла, една от най-старите и големи фабрики на концерна, в момента се асемблират почти 1 млн. автомобила на година. От Мексико концернът снабдява с редица модели целия свят. Но около две трети от произведените тук модели Golf 7, Beetle, Beetle Convertible и Jetta са за северната част на континента. 

Ето защо на шефските етажи в VW de México се опасяват, че в хода на скандала търсенето на коли в САЩ може да се срине значително, което да доведе и до спад на продукцията в Пуебла. Главният изпълнителен директор Андреас Хинрихс вече обеща да направи всичко възможно, за да се предотвратят съкращения. През пиковата 2012 г. в завода са били произведени 604 хил. коли.

Едва преди половин година Volkswagen обяви, че възнамерява да разшири значително ангажимента си в Мексико. В завода в Пуебла трябва да се инвестират 1 млрд. долара за производството на новия модел Tiguan. От дългата версия на автомобила трябва да се произвеждат след 2017 г. по 500 бройки дневно, които са предназначени преди всичко за Северна и Южна Америка.

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още