IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безплатно е-такси по улиците на София

Това е първият електрически таксиметров автомобил у нас

17:56 | 11.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Kia</p>

Снимка: Kia

Първият напълно електрически таксиметров автомобил в България вече обикаля улиците на София. Колата е само една, но пък вози напълно безплатно, съобщават авторите на инициативата.

Става дума за пилотен проект на такси компанията Yellow Taxi, която от началото на август тества възможностите на изцяло електрическия модел Kia Soul EV да стане редовно такси. Към момента електрическото такси е само едно и се зарежда от достъпна за всички безплатна станция за зареждане. Именно затова и возенето в него е напълно безплатно.

Подобна кампания вече стартира в Ню Йорк, където 6 електрически автомобила се тестват в рамките на 12 месеца да бъдат таксита. Колкото до България, към момента не е ясно колко дълго ще продължи тази инициатива, нито дали броят на електрическите таксита ще бъде увеличен.

Според изпълнителния директор на таксиметровата компания Калин Кокошаров обаче електрическите таксита имат бъдеще, тъй като освен, че са щадящи за природата, са и доста по-изгодни за шофьорите.

Припомняме, че Kia Soul EV се задвижва от електродвигател с мощност 110 к.с. и въртящ момент 285 Нм. Моделът е способен на спринт от 0 до 100 км/ч за 11,2 сек. и развива максимална скорост от 145 км/ч. Soul EV изминава 212 км с едно зареждане, което трае 5 часа. Налична е и опция за бързо зареждане, отнемащо 33 мин.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Не съм от зелените, но все пак-похвална инициатива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още