IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи сериозен инцидент с безпилотен автомобил

Четирима са ранените при катастрофа с кола на Google

14:26 | 20.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	До момента машините на Google са навъртяли близо 3 млн. км по пътищата. <em>Снимка: Google</em></p>

До момента машините на Google са навъртяли близо 3 млн. км по пътищата. Снимка: Google

Първи инцидент с участието на безпилотен автомобил, при който има пострадали хора, се е случил в Калифорния. Катастрофата е станала още на 1 юли, но е била държана в тайна, съощава AP.

При произшествието Lexus RX, оборудван със скенери и датчици, е бил ударен от друг автомобил. В резултат на това са пострадали тримата возещи се в безпилотната машина сътрудници на Google, както и шофьорът на другата лека кола. Нараняванията и на четиримата не са сериозни.

Според представител на Google до инцидента се е стигнало при преминаването на кръстовище. Шофьорът на автомобил, двищещ се пред автономната машина, е спрял рязко, въпреки че светофарът е светил в зелено. Колата на Google е реагирала незабавно и е намалила рязко скоростта, но е била ударена отзад от друго превозно средство.

По-рано тази година бе съобщено за общо 11 инцидента с безпилотни автомобили по пътищата на Калифорния. При всички тях са били виновни водачите на стандартни леки коли. До момента машините на Google са навъртяли близо 3 млн. км по пътищата.

Очаква се първите 100 безпилотни машини на Google да бъдат произведени още през тази година. Тяхното пускане на пазара е предвидено до 2020 г.

Повече за безпилотните автомобили можете да научите от видеото на Bloomberg



Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Единственият начин ПТП-тата да се сведат близко до нулата е всички коли да станат роботизирани и да комуникират една с друга. При подобен вариант биха могли да се премахнат и светофарите на кръстовища където не минават пешеходци, защото колите автоматично ще се разбират една с друга коя да мине първа и така забавянето на трафика ще е минимален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Да но заглавието е подвеждащо.3 млн.км,ако колите са такива жертвите по пътищата ще намалеят с 90 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
edimi
преди 9 години
А иначе, по статията, таквиз неща са се случвали, случват и Ще...След 3млн.км, пак е добре. Пък и от друга страна пробата в "екстремни" ситуации е полезна. Возещите се вътре НАЙ-вероятно са наясно с рисковете и са подсигурени вероятно. Както физически, така и .....със съответните знаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
edimi
преди 9 години
Мдаа, и цялата таз работеща и обслужваща по света ***, де, ще `оди. Нов поминък, "съкращаване" на населението, прословутия ББД или нещо друго.Или пък, щом хората грешат - да им турим чертата.... Технологиите са `убаво нещо, ама човеците требе да пораснат в главите, пък тогаз....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Sakamano
преди 9 години
Повечето катастрофи са в резултат от човешка грешка. Моята прогноза е, че след 30 години безпилотните коли ще бъдат повече от стандартните, а след 50 години - хора шофьори, машинисти и пилоти изобщо няма да има, всички превозни средства ще се управляват от компютри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Делян
преди 9 години
Тоест Гугъл не са виновни......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още