IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилният пазар на Европа ще приключи годината с ръст от 5%

Оптимистичната прогноза е на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители

14:52 | 09.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Автомобилният пазар на Европа ще приключи годината с ръст от 5%

Пазарът на нови автомобили в Европа се очаква да нарасне с 5 процента през 2015 година, обяви днес Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA).

Асоциацията е преразгледала към значително повишение предишната си оценка за растеж от 2 процента.

При новата оценка е взето предвид увеличението от 6,8 процента на годишна основа през първите пет месеца на годината и се залага, че пазарът ще прехвърли прага от 13 милиона коли тази година. Това обаче все още е далеч от максимума от 16 милиона продажби, достигнат през 2007 година.

"Въпреки тази положителна прогноза ние не можем да си позволим да бъдем самодоволни", заяви генералният секретар на ACEA Ерик Йонерт. "Европа все още е изправена пред трудни времена. Днес продажбите на автомобили в ЕС са под нивата на продажбите в Китай и САЩ, където те сега се възстановиха до предкризисните нива. 

Ето защо според него сега е по-важно от всякога да се гарантира, че конкурентоспособността на индустрията - един от най-важните стратегически сектори в Европа, ще остане в дневния ред на европейските и националните политики.

ACEA призовава европейските политици да създадат среда, която да насърчава иновациите и международната търговия - двата основни фактора за конкурентоспособността на промишлеността в световен мащаб.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още