IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Hyundai обмисля начини за справяне с „легналите полицаи”

Технология на компанията ще предупреждава водача за неравността на пътя

12:14 | 23.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Hyundai обмисля начини за справяне с „легналите полицаи”

В корейския автомобилен концерн Hyundai-Kia явно са на мнение, че изкуствените неравности на пътя (така наречените „легнали полицаи”) са сериозен проблем за водачите и техните автомобили. Затова и компанията разработва технология, която да се справи с тях.

Според Automotive News корейският производител ще оборудва своите модели със специална електронна система, която ще открива препятствията и ще предупреждава шофьора. Технологията работи с помощта на датчици, сензори и камери, които не само откриват неравностите, но и оценяват доколко те са опасни за превозното средство.

Въз основа на получените данни електронната система анализира височината на „легналия полицай”, неговата форма, както и други параметри. Като отчита скоростта на автомобила и неговото окачване, компютърът дава препоръка за оптималната скорост за преминаване на неравностите. Системата дори може сама да намали скоростта на возилото, ако водачът не обърне внимание на предупреждението.

Идеята на Hyundai предизвика сериозно недоумение у експертите, които са на мнение, че изкуствените препятствия са реален проблем единствено за ниските спортни коли. От компанията обаче са на мнение, че тяхната технология е поредната крачка към създаването на транспортни средства с напълно автономни системи на управление.

Повече по темата четете в Аutomedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още