IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилите ще спират автоматично пияните водачи

Специална технология блокира двигателя, ако шофьорът е употребил алкохол

13:08 | 11.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: NHTSA</em></p>

Снимка: NHTSA

Властите в САЩ продължават да взимат мерки срещу шофьорите, които сядат зад волана в нетрезво състояние. Последните проучвания показват, че именно това е най-сериозната причина за инцидентите със загинали по пътищата, тъй като повечето водачи отлично осъзнават какви рискове поемат, но решават, че са пили съвсем малко и ще успеят да излъжат полицията.

Един от начините за справяне с проблема бе предложен от Националната администрация за безопасност на движението в САЩ (NHTSA). Нейни експерти показаха прототип на системата DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety), която може да разпознава нивото на алкохол в кръвта на шофьора веднага, съобщава JcNews.

Технологията се задейства при качването на водача в автомобила, като анализът отнема секунди. Системата отчита дъха на шофьора и сканира кожата му. И ако се окаже, че шофьорът е пил, тя просто отказва да стартира двигателя на машината. В САЩ се забранява управление на автомобил, ако нивото на алкохол в кръвта е 0,08%.

Системата DADSS работи с помощта на датчици, разположени на кормилото. Те са разработени от шведската компания Autoliv Development, като са оборудвани с инфрачервени лъчи, които определят нивото на алкохола в кръвта. Сканирането на кожата също става с помощта на датчик с инфрачервени лъчи, който може да бъде монтиран както на волана, така и на бутона за стартиране на двигателя.

Още новини от сектора четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още