IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Винетката за чуждестранни шофьори в Германия мина последната бариера

Горната камара на парламента на страната прие плана за таксата при преминаване по магистралите

17:13 | 08.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Планираната от Германия автомобилна такса, която да се събира от чуждестранните шофьори, ползващи магистралите на страната, премина през последното парламентарно препятствие, предава DPA. Въпреки възраженията на опозицията Бундесратът (горната камара на парламента) одобри закона, който вече бе одобрен и от Бундестага.

За включването на този план в коалиционния договор настояваше най-малката партия в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел – Християн-социалистическия съюз. Християндемократите обаче се опасяваха, че контролираната от червено-зелената опозиция долна камара може да препъне текстовете в последните метри преди финала. 

Според сега приетото правило всички, които ползват пътищата, ще плащат пътната такса от 2016 г. Ще се издават винетки с различен срок на валидност – за една година, един месец или десет дни.

Министърът на транспорта Александър Добринт заяви, че чрез плана ще бъдат събирани допълнително 500 млн. евро (566 млн. долара) годишно. За тежки луксозни седани таксата ще е около 100 евро на година, за малките кола – около 24 евро. Изключени от таксите са превозни средства от 3,5 до 7,5 тона, като например караваните.

Това е смекчен вариант на плана, който първоначално предвиждаше пътна такса, каквато досега липсваше в Германия, за всички пътища, а не само за магистралите.

За да може проектът да е в съответствие с правото на ЕС, всички германски собственици на автомобили и мотоциклети ще трябва също да плащат таксата. Тъй като в същото време обаче данъците за моторните превозни средства ще бъдат намалени, на нито един германски притежател на автомобил или мотоциклет няма да му се наложи да плаща повече.

Въпреки това обаче Европейската комисия отново заяви, че ще провери внимателно германските планове след окончателното приемане на закона. Европейският комисар по транспорта Виолета Булц изказа неколкократно съмненията си за различното третиране на германските и чуждестранните шофьори. Европейското право не разрешава дискриминация на чужденците.

За въвеждането на винетки или тол такси за чуждестранни автомобили се заговори през ноември 2013 г. в хода на преговорите за сформирането на новия германски кабинет. Държавата ще изисква "адекватен принос от притежателите на нерегистрирани в Германия автомобили", бе записано в текста на споразумението между двата водещи коалиционни партньора – Християнсоциалния съюз (CSU) и Германската социалдемократическа партия (SPD).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още