IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият електрически автомобил на BMW

Моделът е представен през 1972 г., задвижва се от стандартни акумулатори

16:36 | 19.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: BMW</p>

Снимка: BMW

Първият електрически автомобил на BMW не е i3, става ясно от видео на германската автомобилна марка. Такава машина базираната в Мюнхен компания разработва още преди повече от 40 години.

Моделът е експериментален и е базиран на така наречената "02 series". Електрическият 1602e се появява за първи път пред публика по време на Летните олимпийски игри в Мюнхен през 1972 година.

Колата е оборудвана с 12 стандартни автомобили акумулатора, имащи обща маса от 350 кг., които са поставени на мястото на двигателя с вътрешно горене. Задвижващият електромотор е доставен от Bosch, като с напълно заредени батерии електрическият 1602e може да измине около 60 км.

Моделът е използван единствено по време на игрите както за превозване на официални лица, така и като ескортиращ автомобил за определени дисциплини, като маратона например.

В BMW са конструирали общо два екземпляра от модела, които представляват първата разработка на компанията в областта на електрическото задвижване. Днес BMW предлага напълно електрическия i3, както и хибридите с възможност за зареждане в електрическата мрежа i8 и Х5.

"Електромоторите не са се променили особено до днес. Основният пробив индустрията направи при батериите. Настоящите литиево-йонни акумулатори са далеч по-надеждни и практични от използваните по онова време", се казва в съобщението от BMW.

Именно непрактичните батерии спират електрическите автомобили при появата им преди повече от 100 години, давайки път на колите с двигател с вътрешно горене.

Видео на първата електрическа кола на BMW вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още