IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилният пазар в Китай отчете 16% ръст за първите два месеца на 2014 г.

Основен двигател на увеличеното търсене са SUV автомобилите и минивановете

14:29 | 10.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Автомобилният пазар на Китай продължава да расте. <em>Снимка: Ройтерс </em></p>

Автомобилният пазар на Китай продължава да расте. Снимка: Ройтерс

Водени от увеличаващото се търсене на SUV автомобили и миниванове, продажбите на нови автомобили в Китай отчитат ръст през първите два месеца на година, съобщава Bloomberg.

Общо 3,49 млн. коли са доставени до частни клиенти през първите два месеца на най-големия автомобилен пазар в света, което представлява ръст от 16% спрямо същия период на предходната година, сочи информацията на Китайската асоциация на автомобилистите. Най-голям е ръстът в продажбата на SUV автомобили и миниванове - 66 и 20 на сто съответно.

Според Китайската асоциация на автомобилните производители през 2015 година продажбите на нови автомобили в страната ще нараснат с 8% до 21,3 млн. За сравнение очакваният икономически растеж на Китай е около 7%, или най-бавният от 1990 година насам.

"Имайки предвид моментното състояние на пазара, не се очаква ръстът да надмине прогнозирания за годината. Икономиката играе основна роля", твърди Джон Луо, анализатор на базираната в Хонконг компания Guosen (HK) Securities Co.

Продажбите на едро на нови автомобили в Китай достигат 3,43 млн. единици, регистрирайки увеличение от 8,7%. При продажбите на моторни превозни средства се наблюдава ръст от 4,3% до 3,91 млн. единици.

Автомобилният пазар на Китай расте на фона на увеличаващата се тревога от нови ограничения за закупуване на автомобили в големите градове на страната. Официалната новинарска агенция на Китай Синхуа разпространи филм, в който президентът на страната Си Дзинпин акцентира върху високите нива на замърсяване на въздуха, заявявайки, че Китай ще накаже с желязна ръка всички нарушители, които погубват околната среда на страната.

Очаква се през тази година ограничения и забрани за закупуване на автомобили да бъдат въведени в още най-малко два града на Китай, твърди Хари Чен, анализатор на базираната в Шънджън компания Guotai Junan Securities Co.

Що се касае до представянето на чуждестранните автомобилни компании, американската General Motors Co. е продала с около 0,8% по-малко коли в сравнение с януари и февруари на 2014 г. При Ford Motor Co. продажбите са скочили с 15% за същия период.

Японските гиганти Toyota Motor Corp. и Nissan Motor Co. докладват за ръст от 14 и 12 на сто съответно, докато при Honda Motor Co. продажбите през периода са с 8% по-слаби.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg





 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още