IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Euro NCAP обяви най-сигурните автомобили за 2014 г.

Ясни са победителите в 5 основни класа, както и при хибридите и електромобилите

13:12 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Колаж: Automedia.bg</em></p>

Колаж: Automedia.bg

Европейската организация Euro NCAP обяви резултатите от собствените си краш-тестове, като посочи и най-безопасните автомобили за 2014 г. Общо са тествани 40 нови модела, като 5 от тях станаха победители в отделните класове.

Експертите на Euro NCAP посочиха, че има съществена разлика между безопасността при малките и бюджетни автомобили и тази при скъпите и големи на размери машини. Пример в това е компактният хечбек Skoda Fabia, който единствен от 14-те представители в своя сегмент получи максималния резултат от 5 звезди. В същото време с такъв бал са отличени всички тествани през 2014 г. пълноразмерни автомобили.

Малък семеен автомобил: Skoda Fabia

Третото поколение на хечбека получава 81% за защита на възрастните в купето и също толкова за защита на деца. Предпазването на пешеходци е оценено на 69%, същият резултат е даден и за електронните асистенти. Като проблем при модела експертите посочват опасността от наранявания на возещите се на задната седалка при удар отзад.

Голям семеен автомобил: Mercedes-Benz C-Class

Моделът е заработил 92% при защита на възрастните и 84% при децата. За предпазване на пешеходците новата C-Class взима 77%, а за електронните асистенти – 70%. Сериозна роля за това играе системата за предотвратяване на челен удар, работеща при скорост до 50 км/ч.

Все пак моделът има и недостатъци. Те са свързани със защитата на пътниците отзад от травми на врата, както и с възможността за наранявания на гърдите на водача при удар в стълб.

Компактен ван: Volkswagen Golf Sportvan

При този модел защитата на възрастните е 87%, а на децата – 85%. Предпазването на пешеходците е 62%, докато електронните помощници получават 73%. Като цяло германският модел получава най-висока оценка, след като преминава успешно всички изпитания с изключение на имитацията на удар в стълб, при която защитата на горната част на тялото на водача е недостатъчна.

От Еuro NCAP съобщават, че повече от половината от всички тествани през 2014 г. компактни ванове са се провалили на тестовете и са получили само 3 звезди. Всъщност Golf Sportvan е единственият с максимална оценка.

Компактен семеен автомобил: Nissan Qashqai

Моделът на Nissan получава 88% за защита на възрастни и 83% за деца. Протекцията на пешеходците е оценена на 69%, а електронните асистенти на 79%. Като цяло кросовърът се представя отлично при фронтален или страничен удар.

При Qashqai слабостите са свързани с опасността от получаване на наранявания на шията на водача и на пътника до него. В същото време обаче при возещите се отзад пасажери този проблем го няма.

Компактен всъдеход: Land Rover Discovery Sport

Моделът на британската марка премина тестовете през декември с още 11 автомобила и получи най-високи оценки. Защитата на възрастните получава 93%, а на децата 83%. Тази на пешеходците е оценена на 69%, а електронните асистенти – на 82%.

Големият плюс на всъдехода е системата за предотвратяване на челен сблъсък при скорост до 80 км/ч. Освен това наследникът на Freelander има въздушна възглавница под предния капак, която омекотява удара за пешеходците.

Освен победителите в отделните класове високи оценки от Euro NCAP получават още Tesla Model S и хибридната версия на кросовъра Lexus NX, които бяха обявени за най-безопасните автомобили за 2014 г. сред моделите, оборудвани с алтернативни силови агрегати.

Таблица с резултатите на всички тествани през 2014 година коли вижте в Automedia.bg

Още видеоматериали гледайте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още