IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault подготвя двуцилиндров дизелов мотор

Двутактовият агрегат е с обем 0,7 литра и претендира да е най-лекият на пазара

16:09 | 15.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Renault подготвя двуцилиндров дизелов мотор

Компанията Renault организира специално мероприятие за представители на пресата във Франция, на което демонстрира най-новите си разработки. Едно от изненадите се оказа представянето на нов компактен дизелов мотор от семейството POWERFUL, който вероятно скоро ще се появи под капака на малолитражките на производителя.

Моторът е с два цилиндъра, което е доста необичайно за дизелови агрегати. На всичко отгоре той е и двутактов – технологията, която почти не се използва при автомобили в момента. Renault обаче има подобен двигател, предназначен за морски съдове. От компанията са категорични, че към момента въпреки по-високия коефициент на полезно действие в сравнение с 4-цилиндровите дизели, никой не е успял да пусне подобен двигател за леки коли в серийно производство.

Обемът на представения от Renault мотор е 730 куби. см, а теглото му е едва 40 кг., което го прави най-лекия дизелов агрегат на пазара. Най-близкия му съперник в това отношение е 4-тактовият двигател от предишното поколение на Smart ForTwo, който е с три цилиндъра и има работен обем от 0,8 литра.

Новият двутактов дизел на французите ще предлага мощност между 48 и 68 к.с., като ще развива до 145 Нм въртящ момент. За достигането на подобна мощност помагат турбината и механичния компресор, с които е оборудван. До момента двигателят е само прототип, но в Renault са убедени, че съвсем скоро ще могат да предложат и серийна версия. В разработката на агрегата помагат специалисти от Испания и Чехия, а инвестицията е на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Ай сиктир, компресори ли ще караме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още