IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хибридната технология на Volvo XC90 в детайли

Тя генерира 400 к.с. и 640 Нм, но изразходва под 3 л/100 км

18:26 | 09.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Volvo</p>

Снимка: Volvo

Шведският производител Volvo разкри детайлна информация за хибридната система на новото поколение XC90, която е част от гамата двигатели на модела и вече се предлага на пазарa.

"Хибридната версия на XC90 притежава всички характеристики на луксозен SUV, но демонстрира разход на гориво и екология, които са трудно постижими дори за малките хибридни коли", се казва в прессъобщението от Volvo.

Хибридният Volvo XC90 носи добавката Т8 в името си, като залага на компактен бензинов двигател, който е подпомаган от електрическа система за задвижване. Бензиновият двигател е от семейството Drive-E, има обем 2,0 литра, четири цилиндъра и система за принудително пълнене, съставена от турбина и компресор. Агрегатът генерира 318 к.с. и 400 Нм, като отговаря за задвижването на предния мост. Задните гуми се задвижват от електрически мотор, разположен на задната ос. Мощността му е 80 к.с., а въртящият момент достига 240 Нм.

Общата мощност на хибридната система е 400 к.с. и 640 Нм, като се предава към пътя посредством 8-степенна автоматична скоростна кутия, използваща безжична технология. Всичко това предоставя на XC90 Т8 ускорение от място до 100 км/час за 5,9 секунди. В същото време нивата на вредни емисии СО2 са в рамките на 59 г/км, а средният разход на гориво - само 2,7 л/100 км., сочи информацията.

Хибридната система разчита и на монтиран на коляновия вал стартер-генератор (CISG), разположен между двигателя и скоростната кутия. Той разполага с 46 к.с. и може да работи или като генератор на електрическа енергия, или като помощник на силовия агрегат, осигурявайки до 150 Нм допълнителен въртящ момент. Той също така спомага за преминаването от хибриден в напълно електрически режим.

Електрическата енергия се съхранява в батерия, разположена в централния тунел под пода на автомобила. По този начин тя не влияе на пространството в салона или на обема на багажника. Освен това спомага за по-ниския център на тежестта. Освен от електрическата мрежа, батерията се зарежда при спиране, благодарение на двустепенната спирачна система, отчасти разчитаща на безжична технология.

Охладителната система на хибридния агрегат има два кръга. Първият охлажда CISG мотора и електрическия двигател на задния мост, докато вторият отговаря за батериите. Освен с течността от радиатора, батериите могат да бъдат охлаждани и чрез климатичната система на колата.

Хибридният XC90 предлага цели 5 режима на управление, които се избират чрез контролер на централната конзола в купето или от дисплея на таблото. Режимът Hybrid е активиран по подразбиране, като автоматично съчетава бензиновия и електрическите двигатели. Режимът Pure Electric е изцяло електрически и може да бъде използван при напълно заредена батерия, предоставяйки пробег от около 40 км. Динамичният режим Power дава максимум от хибридната система, а режимът AWD предоставя постоянно задвижване на всички колела. Последният режим Save "заключва" батерията, за да може складираната в нея електрическа енергия да бъде използвана по-късно, например в центъра на града.

Освен хибриден двигател, ново поколение Volvo XC90 предлага избор между бензинови и дизелови мотори, всички с четири цилиндъра.

В България цените на XC90 Т8 започват от 153 250 лева с ДДС, или с около 30 000 лева повече от дизеловия модел с 225 к.с.

Още за новото XC90 вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още