IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota и BMW обявиха старт на общия си проект

Резултатът от него ще е спортна кола, която ще е готова през 2017 г.

12:59 | 10.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Прототипът FT-1. <em>Снимка: Toyota</em></p>

Прототипът FT-1. Снимка: Toyota

Компаниите Toyota и BMW обявиха началото на работата върху първите прототипи на съвместен модел, съобщава Bloomberg. Инженерите на двата производителя са започнали проектирането на платформа за спортен автомобил, който трябва да излезе на пазара през 2017 г.

Разработката на шасито на спортната кола, която ще бъде със средно разположен двигател, е част от споразумението между Toyota и BMW. То бе подписано още през януари 2013 г., като включва също така разработките на силов агрегат, на системи с горивни клетки, на композитни материали и на нов вид акумулатори.

След сключването на договора, инженерите са започнали оценка на техническите изисквания, които са нужни за създаването на нов модел спортен автомобил. Процесът трябваше да приключи още в края на миналата година, но се забави. По какви причини, представители на компаниите не коментират.

Първоначално се очакваше, че първият съвместен модел на двата производителя ще бъде приемник на Toyota Supra, за чийто предвестник се брои прототипът FT-1. След това се появиха предположения, че новият модел ще се окаже следващото поколение на роудстъра BMW Z4. При това бе съобщено, че баварските инженери нямат никакво отношение към възраждането на Supra.

В крайна сметка вече е ясно, че общият модел на Toyota и BMW ще се предлага с избор от 3 бензинови мотора – с мощност 218, 320 и 400 к.с. За последния се знае, че е дефорсирана версия на би-турбо двигателя от BMW M3 и M4. Външният вид на новия автомобил ще бъде в стила на Toyota FT-1.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още