IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слабата йена повиши тримесечната печалба на Toyota c 11,3%

Най-големият автомобилен производител в света се възползва от силното търсене в САЩ

09:28 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слабата йена повиши тримесечната печалба на Toyota c 11,3%

Най-големият автомобилен производител в света Toyota Motor Corp е постигнал с 11,3% по-висока оперативна печалба за второто си фискално тримесечие в периода юли-септември, показа последният финансов отчет на дружеството.

Печалбата на компанията се е покачила до 659,22 млрд. йени при очаквания на анкетираните от Ройтерс анализатори за ниво от 650,7 млрд. йени. Производителят се е възползвал от силното търсене в САЩ, най-големия пазар на компания. Тласъкът отвъд Океана е бил благоприятстван от икономическото възстановяване, лесния достъп до финансиране и по-ниските цени на горивата.

Позитивните данни позволиха на компанията да повиши и очакванията си за годишните продажби в региона до 2,74 млн. превозни средства от 2,71 млн. 

Освен че повиши очакванията си за Северна Америка, Toyota Motor Corp обнови и прогнозата си за ръста на оперативната печалба за цялата година до 9,1% основно поради резкия спад на покупателната сила на йената. Японската валута поевтиня с 8 на сто в периода юли-септември, а съчетанието с намаляването на разходите допълнително спомогна за рекордните резултати на Toyota за второто фискално тримесечие. 

Най-големият производител на автомобили в света вече очаква оперативна печалба от 2,5 трлн. йени (21,87 млрд. долара) за фискалната година, приключваща на 31 март 2015 г. Предходните очаквания бяха за ниво от 2,3 трлн. йени. Продажбите обаче ще достигнат 9,05 млн. вместо 9,1 млн. коли.

"Разбира се, валутните курсове помогнаха, но ние също така положихме усилия да компенсираме негативите, като например увеличението на постоянните разходи, с намаляване на други разходи и повишаване на усилията за постигане на по-високи продажби", коментира изпълнителният вицепрезидент Нобуйори Кодайра.

Йената премина границата от 113 за долар през тази седмица за първи път от декември 2007 г., след като Японската централна банка разхлаби допълнително и без това гъвкавата си парична политика. Това накара Toyota да коригира прогнозите си за средната покупателна сила на японската валута за фискалната година до 104 йени от 101 предходните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още