IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилният пазар на САЩ надмина очакванията

Голямото изключение през октомври е пазарният лидер GM

11:31 | 04.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Reuters</em></p>

Снимка: Reuters

Производителите на автомобили в САЩ отчитат силни продажби през октомври, надскачайки прогнозите на анализаторите. Изключение прави единствено пазарният лидер General Motors, пише CNBC, цитирайки Reuters.

Продажбите на Fiat Chrysler в САЩ през октомври записват ръст от 22% в сравнение със същия месец на миналата година, като основната заслуга се пада на пикапите на производителя и проходимите модели на марката Jeep.

При Ford реализациите през месеца отчитат спад от 2% до 188 654 продажби. Резултатът обаче е с около 6 000 продажби по-добър от предвидения от анализаторите в анкетата на Reuters. Пикапите F-Series запазват позицията си на най-продаваните автомобили в страната, но отчитат спад от 0,6% до 63 000 продажби през месеца. Резултатът на Ford F-Series обаче е очакван, тъй като производителят е в процес на подмяна на поколенията на модела, който вече ще разчита на алуминиева платформа.

Като цяло прогнозите за продажбите на автомобили в САЩ за 2014 година сочат ръст от 6% до 16,5 млн. регистрации, сочи проучване на Thomson Reuters, съставено от 29 водещи икономисти.

"Икономиката на САЩ продължава да се стабилизира през цялата година, а сега сме на път към по-силна експанзия, подкрепена от подобрения пазар на труда, по-голямото доверие на потребителите и по-ниските цени на горивата", заяви Кърт Макнийл, шеф на продажбите на GM в САЩ.

Японските компании Nissan и Honda също докладват за високи продажби на техните проходими модели през октомври. Продажбите на Nissan през месеца са нараснали с 13,3% до 103 117 превозни средства, надминавайки прогнозите за ръст от 11 процента. При марката Nissan ръстът е 15%, докато луксозната Infiniti отчита спад от 1,2%.

При Honda също има увеличение в продажбите - с 5,8%, но резултатът през месеца е с 8% по-слаб от прогнозирания. Най-продаваният модел на марката е бил CR-V с 29 257 продажби и ръст от цели 30%.

Продажбите на GM са с 0,2% по-добри от резултатите през октомври 2013 г., при 226 819 продажби, но в същото време са с повече от 5000 превозни средства по-слаби от очакваното.

Като цяло пазарът на пикапи в САЩ продължава да расте. При марката Ram, която е собственост на Chrysler, е отчетен ръст от 33% през месеца. При пикапите на GM, включително Chevrolet Silverado и GMC Sierra, ръстът е 16% до 68 530 продажби. Изненадващо е обаче, че пикапите на GM показват по-добър резултат от лидера Ford F-Series.

От Ford уточняват, че продажбите са намалели и поради факта, че са доставили с 13% по-малко автомобили до компаниите за отдаване на коли под наем.

При друг производител на проходими модели - Jeep, продажбите през месеца очитат скок от цели 52%, благодарение на което Chrysler записва своя най-добър октомври от 2001 година насам. Реализациите на концерна достигат 170 480, надминавайки прогнозите с над 4000 продажби.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Вижте още интересни новини и видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още