IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2030 г. около 8% от леките коли ще могат да се движат сами

Инвестициите в автономни автомобили надхвърлят 100 млрд. долара

13:05 | 28.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
През 2030 г. около 8% от леките коли ще могат да се движат сами

До момента автомобилните компании са инвестирали над 100 млрд. в проекти за създаването на автономни превозни средства, като се очаква през 2015 г. финансирането в тази област да нарасне значително. Това сочи анализ на компанията Morgan Stanley, публикуван в изданието Automotive News.

Според прогнозите на експертите през 2030 г. около 8% от световния автомобилен парк ще притежава висока степен на автоматизация и ще може да се придвижва без участието на шофьор. Като цяло до момента пазарът на автоматизирани системи и технологии в момента е за около 6 млрд. годишно, но през 2020 г. ще достигне 25 млрд., а през 2025 г. – до 57 млрд.

Всичко това кара все повече компании, при това не само автомобилни, да инвестират сериозно в създаването на автономни превозни средства. Още през май Google представи своя първи автомобил с автоматично управление. Той не разполага с волан и педали, а само с бутон за стартиране или спиране на движение, както и с много сензори, лазери и камери. Със създаването на подобни машини се занимават още редица производители, сред които са Daimler, General Motors, Nissan, Toyota, Audi, Volvo и др.

Три от тях – Audi, Mercedes-Benz и Volvo, вече показаха пред публика своите разработки на автоматично управлявани машини. В средата на октомври Audi стартира тестове на модела си RS7 (на снимката), като покани на демонстрацията много чужди експерти, както и представители на медиите. Според представител на компанията, целта е била да се покаже, че компютърът може да управлява автомобили без помощта на човек.

„Ако съответните регулаторни органи „отворят вратите" за такива транспортни средства, първите напълно автоматични автомобили могат да се появят на пазара до няколко години“, прогнозира директорът на Audi Улрих Хакенберг. Неговите колеги от Nissan обещават да покажат своя „безпилотен автомобил“ през 2020 г., докато във Volvo ще бъдат готови още през 2017 г.

В GM предвиждат пускането на подобен модел на Cadillaс още през 2016 г., по това време трябва да бъде готово и автономното превозно средство, което разработват в Tesla Motos. Като цяло още през следващата година водещите автомобилни производители ще представят своята бизнес-стратегия и ще започнат да търсят инвеститори за създаването на подобен тип автомобили.

Разработката на автономни возила вълнува не само автомобилните концерни. След Google и китайската „търсачка“ Baidu обяви, че разработва автомобил с висока степен на автономно управление. Той ще разполага с волан и педали, ще може да се придвижва и без водач. В разработката участва и компанията BMW, като резултатът ще бъде готов до 2 години.

„Напълно автоматизираните автомобили ще се появят на пазара по-рано от очакваното – категоричен е анализаторът Адам Джонас, ръководител на екипа в Morgan Stanley. – Процесът на преминаване от стандартни машини към такива с автопилот е подобен на този със замяната на каретите с коне с автомобили от 19-и век.“

Още новини на автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още