IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citroen прави суперикономична кола

Концептуалният C4 Airflow 2L харчи едва 2 л/100 км

20:15 | 19.09.14 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>снимка: Citroen</em></p>

снимка: Citroen

Компанията Citroen създаде свръхикономична версия на кросовъра си C4 Cactus, която изразходва едва 2 л/100 км пробег. Премиерата на концептуалния хибрид, работещ на сгъстен въздух, ще се състои на автосалона в Париж през октомври.

Новата машина е получила различна предна броня в сравнение с оригинала, като на нея са поставени 3 подвижни клапи, които регулират охлаждането на агрегата. Освен товя тя има странични въздухозаборници, регулируеми задкрилки на задните стойки, а също така и 19-цолови джанти с подвижни пластини, които могат автоматично да се затварят за подобрение на аеродинамиката.

За каросерията на тази версия на кросовъра инженерите са използвали композитни материали, алуминий и високоякостна стомана. Благодарение на това теглото на машината е намаляло със 100 кг. в сравнение със стандартния модел. При този прототип то е 865 кг.

В хибридния агрегат на C4 Cactus Airflow 2L, както е името на концепта, влизат 3-цилиндров бензинов мотор с мощност 82 к.с, два резервоара за сгъстен въздух, хидравлични помпа и двигател, както и автоматична планетарна трансмисия. Прототипът може да работи в 3 режима – на бензин, на сгъстен въздух и на двете едновременно.

Автомобилът използва вариант на система за рекуперация на кинетичната енергия, като събира не електричество, а въздух. При спиране закачената към трансмисията помпа нагнетява въздух под налягане в резервоарите. При ускоряване се провежда обратния процес, като хидравличният мотор работи едновременно с бензиновия двигател.

От Citroen съобщават, че са успели да намалят загубите при триенето в бензиновия мотор с 20%. В конструкцията му са използвани специални полимерни втулки и масло с понижен вискозитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още