IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите модели се отплащат на Daimler

Въпреки ръста на печалбата с 12% за второто тримесечие производителят настоява за отстъпки от служителите в замяна на инвестиции

12:06 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Daimler представи редица нови модели и сега това се отплаща на концерна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Daimler представи редица нови модели и сега това се отплаща на концерна. Снимка: Ройтерс

Съкращаването на разходите и пускането в продажба на новата S и C класа се отплащат за Daimler. Печалбата преди лихви и данъци (EBIT) на германския автомобилен производител в периода от април до юни достига 2,46 млрд. евро, което представлява увеличение от 12% на годишна база. Консенсусната прогноза на анализаторите бе за 2,39 млрд. евро.

Приходите от продажби са нараснали с 6% в сравнение със същия период на миналата година до 31,5 милиарда евро. Пазарните очаквания бяха за приходи в размер на 31,75 млрд. евро, предава Ройтерс.

Положително влияние върху финансовото представяне на компанията през изминалото тримесечие оказва и новата оценка на дела на Daimler в американския пионер в електрическите коли Tesla – само чрез това печалбата се повишава с 650 млн. евро. 

За рекордните продажби през първата половина на годината са допринесли освен успехът на флагмана S класа, и C класата в качеството си на най-продаван модел на Mercedes, така и компактният джип GLA.

„Ние растем печелившо, нашата стратегия дава плодове и продължаваме да напредваме по пътя“, заяви председателят на Борда на директорите и главен изпълнителен директор Дитер Цетче в сряда, цитиран от DPA.

Цетче заяви, че очаква до края на годината по-силен ръст на продажбите, тъй като производството на новата C класа тепърва се засилва.

Програмата за икономии в концерна също дава своя принос за по-високата печалба. Като цяло Daimler планира да намали разходите си с 4 млрд. евро, а до края на годината 70 до 80% от тях трябва да се отразят в резултатите, пояснява компанията.

„Текущите програми ще бъдат защитени структурно и системно разширени", заяви Цетче. „Освен това ние работим над увеличаване на гъвкавостта във всички заводи". Според германското списание Manager Magazin вече се планира следващият етап на икономии. При представянето на финансовите резултати обаче Цетче не коментира конкретно програмите за икономии до края на годината.

Междувременно се появи информация, че Daimler ще инвестира в три свои германски завода. Според Handelsblatt концернът ще вложи в следващите няколко години 3 млрд. евро в заводите си в Зинделфинген, Щутгарт-Унтертюркхайм и Гагенау. В замяна на това обаче компанията настоява за някои отстъпки от страна на служителите, като например по-дълго работно време, пише вестникът. С планираните инвестиции ще се обновят заводски халета и ще се подобри ефикасността на машините.

Концернът потвърди и своите цели за цялата година. Очаква се стабилен ръст на печалбата преди лихви и данъци в подразделенията за леки и лекотоварни автомобили, както и на приходите. За тази цел печалбата от продължителни дейности през трябва да бъде значително по-висока през второто полугодие, смята финансовият директор Бодо Юбер.

Daimler се конкурира преди всичко с BMW и Audi за доверието на купувачите на луксозни автомобили. До 2020 г. компанията иска да си върне загубеното преди 10 години първо място като най-голям производител на премиум автомобили. Дъщерната на Volkswagen компания Audi обаче преследва същия план и сега е на второ място, след BMW, изпреварвайки с малко Daimler.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още