IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford и Intel представят автомобилния интериор на бъдещето

Технологията работи със сензори и камери, като позволява контролиране чрез смартфон

11:50 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Intel</p>

Снимка: Intel

Американският автомобилен концерн Ford и производителят на компютърни компоненти Intel обединиха усилия за създаването на автомобилен интериор на бъдещето, съобщават от автомобилната компания.

Проектът носи името "Project Mobii" и трябва да покаже как би изглеждала вътрешността на автомобилите в най-близко бъдеще. Става дума най-вече за технологии, които позволяват персонализиране на функциите на автомобила и по-лесно взаимодействие между човек и машина.

Голяма част от представените от Ford и Intel решения вече могат да бъдат намерени на пазара, но двете компании са ги извели на по-високо ниво. Една от системите, например, служи за разпознаване на шофьора на колата, като автоматично настройва предпочитаните от него дестинации, позиция на седене, музика и др.

Уникалното тук е, че работещата с камери технология е свързана със смартфон. Ако зад волана на колата седне непознат човек, неговата снимка се изпраща до собственика на машината, който може да позволи или да забрани на колата да стартира. Освен това собственикът може да въведе настройки за максимална скорост на движение, участък, в който колата да пътува и др.

Чрез камерите собственикът на автомобила може по всяко време и от всяко място по света да види какво се случва в колата му.

Също любопитна е системата за управление с жестове. Подобно нещо не е особена новост, но при технологията на Ford и Intel водачът трябва просто да посочи с пръст даден уред в салона и с гласова команда да уточни какво желае да се случи. Системата е в състояние да разбере дали командата се подава от шофьора или от някои от пътуващите в колата.

Към момента производителите не споделят кога новоразработените технологии ще влязат в серийно производство. Уточняват единствено, че целта на този проект е да бъдат проучени възможностите за взаимодействие между човек и автомобил. И да бъдат направени възможно най-лесни и интуитивни за използване.

Още за новаторските технологии на Ford и Intel вижте във видеото в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още