IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилното производство във Великобритания достигна двугодишен връх

Ръстът за април възлиза на цели 21,3% заради новите модели

18:46 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автомобилното производство във Великобритания достигна двугодишен връх

Британското производство на автомобили остава един от най-устойчивите сектори и е значителен двигател на възстановяването на производствения сектор, пише WBP online.

През април производството на автомобили нараства с 21,3% на годишна база, в сравнение с 12% ръст през март и 2% през февруари, като продукцията за износ расте с 21,4%, а за вътрешните потребители - с 21%, показват последни данни на Съюза на производителите и търговците на моторни средства (SMMT).

Докладът също така показа, че пълномащабното производство на нови модели е увеличило значително цялостната продукция в автомобилните заводи в цялата страна.

„Успешното развитие на производството на автомобили в Обединеното кралство пролича през април, след като продукцията нараства с най-високия си ръст от почти две години насам", заяви главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хоус.

„Новите модел подхранват растежа, докато в Европа, за която в момента отива около половината от износа, сега има подем в търсенето. Тъй като продължават да се реализират инвестиции, ние очакваме по-нататъшни повишения през следващите месеци, което е добра новина за хилядите доставчици и служители от цялата страна, които разчитат на тази индустрия", добави Хоус.

По-ранен доклад на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) разкри, че производственият сектор на Великобритания остава силен през тримесечието до май с очаквания за по-силен растеж през следващите три месеца. Но проучването също така предупреждава, че неотдавнашното покачване на лирата, съчетано с по-слабото възстановяване в еврозоната, може да натежи върху търсенето на експортни стоки.

Според официалните данни производственият сектор (най-големият компонент на индустрията) нараства с 1,4% през първото тримесечие, в сравнение с 0,6% през предходното тримесечие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още