IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW възражда M1 с техниката на i8

Най-вероятно моделът ще се появи по случай 100-годишнината на баварската марка

12:54 | 15.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	М1 Hommage.<em> Снимка: BMW </em></p>

М1 Hommage. Снимка: BMW

За никого не е тайна, че шефове на BMW искат да възродят модела М1, с който да конкурират автомобили като Audi R8 и Mercedes-Benz SLS AMG. Засега няма нищо официално, но шефът на подразделението M GmbH Фридрих Нитцше намекна за подобен модел пред Autoevolution.

Слуховете за възраждането на М1 се засилиха през 2008 г., когато бе показан концептът М1 Hommage, посветен на 30-годишнината на знаменитата суперкола. Според думите на Нитцше инженерите на BMW вече са напълно наясно с потенциала на иновационните модели i3 и i8, и сега единствено очакват разрешение от ръководството на компанията, за да започнат работа върху бъдещото М1.

„Това е въпрос на способности, а не на ноу-хау – коментира Нитцше. – Смятам, че „М“ и „i“ са опорните марки на BMW. При „М“ показваме на какво са способни нашите автомобили на пистата, а при моделите „i“ демонстрираме огромната крачка в бъдещето. А именно – свалянето на разхода на гориво и създаването на нови концепции за задвижване. В BMW разполагаме с всички необходими технологии и трябва да ги използваме максимално. Най-хубавото е, че можем да използваме детайли от „М“-моделите за „i“-моделите и обратно.

Очакванията са възроденото М1 да се появи през 2016 г., когато BMW ще отбележи 100-годишнината си. Моделът най-вероятно ще се казва М8, като ще бъде изграден в стила на предшественика си и ще тежи не повече от 1300 кг.

Оригиналното BMW M1 се произвежда от 1978 до 1981 г. в тираж от 456 бройки. То е със средноразположен бензинов двигател с 6 цилиндъра. Обемът на мотора е 3,5-литра, а мощността 277 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч при него става за 5.6 секунди, а максималната скорост превишава 260 км/ч. 

Още за BMW M1 вижте в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още