IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девет шосета, които трябва да посетите, преди да навършите 30

Вижте кои са трасета, които според Car Throttle ще накарат адреналина ви да закипи

10:32 | 26.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пасо Дело Стелвио, Италия. <em>Снимка: YouTube</em></p>

Пасо Дело Стелвио, Италия. Снимка: YouTube

Определянето на най-добрите пътища за шофиране в света не е лесна задача. Все пак едни предпочитат високата скорост, която предлагат магистралите, а други се пленяват от опасаните завои по планинските тесни шосета. Със сигурност обаче идеалният път e онзи, който кара адреналинът ви да закипи. И който оставя траен положителен отпечатък в съзнанието.

Именно такива трасета са подбрали редакторите на автомобилното издание Car Throttle, като препоръчват да ги посетите преди да навършите 30 години. Факт е обаче, че възрастта не е определяща за връзката между човек и автомобил. И следователно не трябва да ви спира, независимо кой поред рожден ден празнувате.

От Car Throttle предлагат 9 шосета, разположени в различни страни по света. Повечето са в Европа, като е любопитно, че един от тях се намира в Румъния.

Ето и изборът на редакторите:

Кол де Турини, Франция. Тук се провежда легендарното рали Монте Карло, както и известната колоездачна обиколка на Франция. Пътят е планински, изпълнен с много завои и преминава през Алпите.

Грейт Оушън Роуд, Австралия. Разположен по крайбрежието на Австралия, този дълъг почти 250 километра път предлага спиращи дъха гледки. Това е едно от малкото трасета в класацията, за които пасажерската седалка в автомобила е по-препоръчителна (заради гледките).

Пасо Дело Стелвио, Италия. На това шосе задължително изберете мястото зад волана, но само ако сте убеден във възможностите си. Общо 48 обратни и тесни завои ви чакат на втория най-висок асфалтиран път в Алпите. Най-високата му точка се намира на 2 757 метра надморска височина.

Нюрбургринг, Германия. Това шосе не се нуждае от представяне. Става въпрос за една от най-популярните писти в света, която е достъпна за всеки желаещ, стига да има свидетелство за управление на автомобил. Германското трасе, известно като "Зеленият ад", има дължина от 20.8 километра и общо 73 завоя. Най-високата точка на Северната дъга на пистата Нюрбургринг е с височина 620 метра, а най-ниската - 320 м.

Тароко, Тайван. "Taroko" означава "великолепно красив" на местния диалект. Пътят преминава през каньон и има дължина от 19 км. Трасето се препоръчва най-вече заради невероятните гледки, които предлага.

Тролстиген, Норвегия. "Пътят на троловете", както е известен този път, се намира в Норвегия и предлага идеално поддържан асфалт, остри завои и обширни панорами. Трасето е отворено само през летния сезон.

Снефел, остров Ман. Поредното шосе, което няма нужда от представяне. Това е територията на най-изявените и смели мотоциклетни състезатели на планетата. Всяка година тук се събират пилоти от цял свят, за да премерят сили на дългото 61 километра трасе, което е част от обществената пътна мрежа на остров Ман. И нещо любопитно - на острова ограничения на скоростта няма.

Пайкс Пийк, САЩ. Отново шосе, което е по-известно като състезателно трасе. Намира се в планината Пайкс Пийк, дължината му е 19.9 км, а завоите наброяват 156. Началото на трасето е на височина от 2 862 метра, а финалът - на 4 301 метра. Преди години голяма част от него бе макадам, но днес е изцяло асфалтирано.

Трансфагарашан, Румъния. Посещението на това шосе ще ви струва най-малко, тъй като се намира в северната ни съседка. Пътят, който се изкачва на височина от цели 2043 метра в Карпатите, е един от най-високите в Румъния.

Избраните шосета вижте във видеото в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още