IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Париж с кола, ама през ден

Заради силно замърсяване на въздуха френската столица ограничи движението на автомобили

10:29 | 18.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Властите в Париж въведоха временна забрана за движение на моторни превозни средства, съобщава BBC. Мярката засяга целия район на града и трябва да понижи нивата на замърсяване на въздуха.

Забраната е вече в сила, като се отнася както за Париж, така и за околните райони. Във френската столица днес могат да се движат единствено превозни средства с нечетни регистрационни номера. А утре ще бъде точно обратното - право на движение ще имат колите с четни регистрационни номера.

Причината за мярката е силното замърсяване на въздуха, което надскочи безопасните за хората граници. Поради комбинация от студени нощи и топли дни, през последните няколко дни в Париж се образуват мъгли, които не позволяват на смога да се разсея.

Забраната засяга и мотоциклетите, но не се отнася за хибридите и електрическите коли, както и за моторни превозни средства с повече от трима души на борда.

Подобна забрана бе въведена и през 1997 година. Според агенцията за мониторинг на въздуха Airparif мярката е ефективна, въпреки множеството критики от страна на живущите във френската столица.

Все още не е ясно колко дълго ще продължи ограничението. Властите обаче обявиха, че през почивните дни градският транспорт ще бъде напълно безплатен.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още