IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tata обръща поглед към Европа

Индийската компания пуска дизелов Nano, нови седан и хечбек

16:16 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Tata Nano. Снимка: Reuters </em></p>

Tata Nano. Снимка: Reuters

Индийската автомобилна компания Tata Motors планира инвазия на европейския автомобилен пазар, пише Cardekho. Походът към Стария континент ще стартира още тази година, а сред основните оръжия ще бъдат нов дизелов двигател за Nano и два напълно нови модела.

Дизеловата версия на най-достъпната кола в света - Tata Nano, ще бъде представена за първи път през февруари на изложението Auto Expo в Индия. Двигателят ще бъде с два цилиндъра и обем 0,8 литра, като ще предоставя на модела средно потребление на гориво от само 2.5 л. /100 км. Технологията за впръскване е разработена от Bosch, а турбо системата е дело на Garrett. 

В момента компактната кола може да бъде оборудвана с бензинов двигател с обем 0,6 литра, който доставя 38 к.с. Този агрегат може да се съчетава и със заводска CNG система, като мощността му в този случай е 33 к.с.

Що се отнася до новите модели на Tata, те също трябва да бъдат показани през тази година. Първи ще се появи хечбекът - в средата на годината, чийто дизайн вече е създаден в европейското дизайнерско студио на индийците. За този модел са предвидени два двигателя - дизелов MultiJet с обем 1,3 литра (разработка на Fiat) и 1,2-литров бензинов, който ще разполага с турбокомпресор.

Новият седан ще бъде наличен в края на тази година, като за него се знае, че ще има обща дължина от под 4 метра. Моделът ще представлява заместник на Manza, като ще може да бъде оборудван с двигател, чиято мощност е над 100 к.с.

И двата нови модела ще използват настоящата платформа на Tata Motors, носеща името X1, която се използва за моделите Vista и Manza.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още