IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова техноголия ще спира пияните шофьори

Системата няма да позволява на автомобила да запали, ако водачът му е пил

14:39 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нова техноголия ще спира пияните шофьори

Американската агенция за безопасност на пътното движение (NHTSA) разработва съвместно с 15 автомобилни производители нова система за разпознаване на пияните шофьори. Планира се до няколко години с нея да бъдат снабдени всички нови автомобили, съобщава специализираният сайт Cascoop.

Технологията носи името DADS (Driver Alcohol Detection System for Safety), като тя работи с проби от дъха и от кожата на водача. Те определят нивото на алкохол в кръвта на човека, като действат напълно незабележимо.

В случай, че бъде установено наличието на нетрезв шофьор зад волана, системата подава сигнал на компютъра на автомобила и той просто отказва да запали двигателя. Системата вече се тества в лабораторни условия, като най-вероятно още през следващата година ще се появи прототип, качен на експериментален автомобил.

Засега от NHTSA отказват да разкрият други подробности, тъй като имат да решават още редица въпроси. Сред тях са например темата за това какво ще стане, ако трезвен човек запали двигателя и после преотстъпи волана на пиян. Или пък как ще реагира DADS, ако шофьорът е трезвен, но пътникът до него е употребил алкохол.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още