IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките власти разследват Mercedes и BMW

Причината за разследванията са предполагаеми злоупотреби с ниски цени за местните дилъри

18:58 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Mercedes-Benz потвърди информацията за разследванията в Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Mercedes-Benz потвърди информацията за разследванията в Гърция. Снимка: Ройтерс

Гръцките власти разследват заради възможни данъчни измама германски производители на автомобили. Според говорител на гръцките власти за борба с икономическата престъпност най-малко две германски компании от бранша са продавали своите автомобили на изключително ниски цени на гръцките дилъри с цел да се избегне плащането на данъци.

Mercedes-Benz и BMW потвърдиха пред WSJ разследванията. Въпреки това, говорител на BMW отхвърли обвинението за нарушение: трансферните цени се основавали на международните данъчни стандарти и били в съответствие с правилата на ОИСР, както и с европейското право. Той отказа да даде по-обширен коментар, позовавайки се на продължаващия процес.

По подобен начин реагира и говорителка на Mercedes-Benz . „Ценовата политика за прехвърляне е в съответствие с международните стандарти и всички гръцки и германски данъчни изисквания са спазени". Компанията изцяло подкрепя разследванията на място, допълва тя.

Говорителка на Opel отказа да коментира директно разследването, но заявява, че цените за прехвърляне на коли на дружеството се основават на международните стандарти. Освен това те били в съответствие с разпоредбите на ОИСР и ЕС.

Според говорителя на гръцките власти нанесените на гръцкия бюджет щети възлизат на около 200 000 евро. Единствените, които са се възползвали от ниските цени, са самите производители, казва той.

По думите му се очаква до края на годината окончателният доклад да бъде изготвен и изпратен на Агенцията за борба с икономическата престъпност. Тя трябва след това да реши дали ще предприеме по-нататъшни стъпки срещу автомобилостроителите.

За разследването първоначално съобщи германското списание Der Spiegel. С ниските продажни цена на местните дилъри производителите на автомобили искаха да раздвижат пазара в Гърция. Те са искали да дадат на партньорите си по продажби пространство за маневриране и да предоставят повече отстъпки за своите клиенти. Логиката на индустрията: по-добре ниски приходи, отколкото никакви.

Гръцкият автомобилен пазар почти напълно се срина заради финансовата криза през последните години. Според данни на Европейската асоциация на производителите месечно през 2013 г. в измъчваната от дълговата и икономическата криза страна са се продавали по само около 5000 нови коли. Преди пет години на годишна база се продаваха по около 300 000 нови автомобила.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още