IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler хеджира дела си в Tesla за три години

Германската компания ще продължи да работи с американците по съществуващи и нови стратегически проекти

11:20 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Daimler възнамерява да продължи да работи с Tesla в следващите години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Daimler възнамерява да продължи да работи с Tesla в следващите години. Снимка: Ройтерс

За да продължи да се възползва от успеха и ноухауто на производителя на електрически автомобили Tesla, Daimler подсигурява своите четири процента акции срещу спад на цените. Така базираният в Щутгарт и котиран на DAX концерн показва за пореден път, че се подготвя за енергийния обрат на пътя.

Германската компания е подписала споразумение за хеджиране на ценови рискове със срок от три години за своя дял от около четири процента в Tesla. Целта е да се осигури стойността на инвестицията и по време на срока германците да продължават да участват в печалбите, съобщи концернът. 

Daimler възнамерява да продължи да работи с Tesla в следващите години по съществуващи и нови стратегически проекти и възнамерява да продължи да упражнява своите права на акционер по време на срока на споразумението.

Главният финансов директор Боб Юбър вече обяви в края на октомври, че Daimler се интересува от разширяване на партньорството си с Tesla. По думите му стратегическите ползи от разработването на нови технологии в сътрудничеството с Tesla превишават икономическите ползи, които носи за германците участието им в автомобилната компания от Силициевата долина.

Daimler не дава никакви подробности за разходите по сделката или хеджираното ниво на цените на акциите. През тази година книжата на пионера в електрическите автомобили Tesla поскъпнаха от 35 до около 195 долара до началото на октомври, а след това изведнъж се сринаха до 115 долара заради няколко случаи на пожар заради батериите на автомобили от бранда.

Daimler планира през 2014 г. да представи електрическа версия на B-Class, която използва двигател и батерии от Tesla. Батериите за второто поколение на Smart ForTwo с електрическо задвижване също ще са произведени от американската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още