IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По шофирането ще ги познаете

Как управляват автомобилите си хората в различните държави

15:52 | 04.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Япония

Много вежливи и грамотни водачи. Проблемът е с навигацията на автомобилите, която често не е дублирана на английски език. Карат се предимно местни марки - Toyota, Nissan, Honda и Mazda, като голяма част са колите са от клас Kei cars (изключително компактни).

Германия

Бързи и напористи шофьори, които проявяват нетърпимост към неграмотността и разсеяността зад волана. Ако се движите с тяхното темпо и не правите грешки зад волана, няма да имате никакви проблеми на пътя. Немците са с железни нерви. Често пускат мигача и само няколко секунди по-късно вече са се престроили. Големият проблем за тях са цивилните машини на полицията, които снимат нарушителите на ограниченията за скорост. Самите германци не си признават, но често карат по-бързо. Колите, които карат, са предимно местни - Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW, Audi и Opel.

Франция

Обичайните средноевропейски шофьори, които няма да пуснат аварийните светлини, ако ги пуснете пред вас. Често превишават, макар и с немного, ограниченията на скоростта. В градовете нещо често срещано е "контактното" паркиране, при което автомобилите са плътно един до друг (с произтичащите от това драскотини). За местните това е нормално. Както и да изпият бутилка вино на обяд и да се качат зад волана. Проблем са и наглите мотористи. Колите и тук са предимно местни - Renault, Citroen и Peugeot.

САЩ

Дисциплинирани шофьори, които обаче често са разсеяни заради огромните разстояния, широките улици и големите размери на автомобилите. Една основна категория са жените зад волана на големи всъдеходи или ванове, от които трябва да се стои колкото се може по-далеч. Ограниченията на скоростта се спазват, но основният принцип е, че без автомобил са напълно загубен. Инфраструктурата е изградена именно за леките коли, докато общественият транспорт е на ниво само в големите градове. В по-малките без автомобил не можеш да отидеш дори до магазина. Затова в повечето щати шофьорска книжка се взима на 16 години. Карат се всякакви автомобили, но преобладават джипове, ванове и пикапи.

Русия 

Пълно е с наглеци и хулигани, които често нарушават всички възможни правила на пътя. Катастрофите са чести, а хората зад волана са озлобени и нервни. Според властите, ситуацията по пътищата с всяка изминала година се подобрява, но това става доста бавно. Все още най-често срещаните коли са Lada.

Беларус

Културни и спазващи закона шофьори, които на всичко отгоре са доста дружелюбни. Пътните полицаи почти не взимат подкупи, но често карат нарушителите да си платят глобата на място. Сред най-разпространените автомобили в страната са Volkswagen Passat B3 и Audi 80.

Турция

Ситуацията е подобна на тази в Русия - шофьорите често използват клаксоните си, изпреварват отдясно и нарушават ограниченията за скорост. Ако имате такъв стил на каране, няма проблем. Пешеходците също са доста опасни - излизат на платното, когато си поискат, като често пускат напред малки деца. Колите в Турция са всякакви.

Последна актуализация: 00:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 10 години
........преди 10 мин са излезли от домовете си. Карат и ядат или пият с ръцете си, отварят прозорците да плюят (най-ултрасите от тях не гълтат особено по Рамазана). Карат без фарове през нощта - това се смята за гъзария на тези с мощните коли, карат в аварийната лента. Не ми се изброява повече, може някъде и по-зле да има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 10 години
Камиларите от безмозъчния и промит свят на Египет, Мароко, Индия и някои други си личат. Опасно е да си участник в тяхното движение. И го потвърждавам от личен опит - в арабските страни автомобилите са нови, скъпи и мощни заради платежоспособното население и евтиното гориво(в Саудитска Арабия например литър бензин излиза 15 български стотинки). нахални и арогантни типове и запердени прозорци, забулени зад волана жени (В С. Арабия жени не карат, но в другите и още как). Не виждат, а карат. Как, не знам?! Виждал съм боядисани стъкла, дори предното и колата се движи. Това е да не би зли очи да погледнат вътре и да погледнат жената която е вътре. Всякаква друга сбирщина от населяващите тези земи карат като бесни, но най-много местните господари. Не дават мигач, или дават късно. Често бъркат посоките и не трябва да им вярваш - дават десен мигач, завиват на ляво и обратно. Притискат, нетолерантни са, но на пешеходци на пътя спират. карат и винаги на ухото им има телефон ( с кого говорят??)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още