IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По шофирането ще ги познаете

Как управляват автомобилите си хората в различните държави

15:52 | 04.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Може да се каже, че хората по цял свят се делят на добри и лоши. Само че културата във всяка страна си има своите особености, които често са непонятни за чужденците. Разликите не са само в езика или начина на общуване, но и в стила на управление на автомобила. Изданието Automail прави опит да обобщи начините на шофиране в различните държави.

Египет

Пълно пренебрежение към правилата за движение и на средствата за безопасност. Затова и катастрофите са много. Необходимо е често да се гледа в огледалата, дори когато сте с предимство. Основното средство за общуване между шофьорите е натискането на клаксона. А основните превозни средства в страната са камили и стари автомобили.

Австрия

Нетърпеливи и педантични водачи, които правят всичко по правилата и няма да оценят, ако им отстъпите пътя, дори да сте с предимство. Изпреварването отдясно е табу, а за грубо нарушение със сигурност ще бъде уведомена полицията. Автомобилите са предимно Mercedes-Benz, Audi и BMW.

Италия, Испания и Португалия

Темпераментни шофьори, на които им е в кръвта да притискат останалите и да превишават скоростта. Без обаче да бъдат особено агресивни. Има места, като Сицилия например, където трябва да бъдете доста нагъл, за да може да преминете бързо през множеството кръгови движения. Много опасни са мотористите и водачите на скутери, които често не се съобразяват с обстановката на пътя. Проблем в тези държави са и многото знаци на пътя, които често си противоречат. Нарушенията на ограниченията на скоростта рязко спаднаха след въвеждането на високи глоби. Автомобилите са предимно Alfa Romeo, Fiat 500, Seat.

Англия

Шофьорите са смесица от нахалство и хулиганство. Допълнителен проблем за множеството чужденци на пътя е обратното движение. Уважението към служителите на реда обаче е огромно. Пътната система е на много високо ниво, а автомобилите са добре поддържани. Машините, които най-често се виждат са Ford и Vauxhall, но нерядко се срещат и луксозните Jaguar, Aston Martin, Bentley и Rolls-Royce.

Мароко

Пълна липса на култура на шофиране. Малко количество автомобили и доста остарял автопарк. Повечето коли са натъпкани с по 5-6 души, а скоростта е два пъти под позволената. Често на път, където може да се кара с 80 км/ч, местните се движат с около 40. Абсолютно е невъзможно да се предвиди какво ще се случи, тъй като мигачите не се използват никога. Сред най-разпространените модели са Mercedes 124 и Dacia Logan.

Финландия, Швеция и Норвегия

Дисциплинирани шофьори, които винаги са готови да помогнат на пътя. В тези държави има жестоки ограничения на скоростта, като наказанията за тях, а и за други нарушения на правилника са много строги. Скандинавците са най-добрите шофьори в света при зимни условия. И карат предимно местните Volvo и Saab.

Тайланд

Много спокойни, вежливи и предсказуеми шофьори. Големият проблем тук са многото мотоциклети и скутери. Местните се справят отлично с управлението на двуколките, но останалите трябва да внимават особено в курортите. А в мегаполиси като Бангкок за чужденец е по-добре да не сяда зад волана, защото хаосът е огромен. Автомобилите са от всякакви марки, пълно е и със скутери.

Последна актуализация: 00:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 10 години
........преди 10 мин са излезли от домовете си. Карат и ядат или пият с ръцете си, отварят прозорците да плюят (най-ултрасите от тях не гълтат особено по Рамазана). Карат без фарове през нощта - това се смята за гъзария на тези с мощните коли, карат в аварийната лента. Не ми се изброява повече, може някъде и по-зле да има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 10 години
Камиларите от безмозъчния и промит свят на Египет, Мароко, Индия и някои други си личат. Опасно е да си участник в тяхното движение. И го потвърждавам от личен опит - в арабските страни автомобилите са нови, скъпи и мощни заради платежоспособното население и евтиното гориво(в Саудитска Арабия например литър бензин излиза 15 български стотинки). нахални и арогантни типове и запердени прозорци, забулени зад волана жени (В С. Арабия жени не карат, но в другите и още как). Не виждат, а карат. Как, не знам?! Виждал съм боядисани стъкла, дори предното и колата се движи. Това е да не би зли очи да погледнат вътре и да погледнат жената която е вътре. Всякаква друга сбирщина от населяващите тези земи карат като бесни, но най-много местните господари. Не дават мигач, или дават късно. Често бъркат посоките и не трябва да им вярваш - дават десен мигач, завиват на ляво и обратно. Притискат, нетолерантни са, но на пешеходци на пътя спират. карат и винаги на ухото им има телефон ( с кого говорят??)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още