IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung разработва хибриди и електромобили

Корейският гигант патентова свои двигатели и гуми

16:40 | 19.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимки: Samsung</p>

Снимки: Samsung

Южнокорейският концерн за електроника Samsung е патентовал редица нови дизайнерски решения и технологии за електрически и хибридни автомобили. В списъка на патентите са разработки в областите дизайн, двигатели, електронни системи и гуми, съобщава The Wall Street Journal.

Според информация на изданието представители на корейския гигант вече са водили разговори за евентуално сътрудничество с американската компания за електромобили Tesla.

От ръководството на Samsung официално твърдят, че в близките им планове не влиза пускането на собствена моделна линия електромобили и хибриди. А патентите и разработките, които се правят в момента, са мерките, които концернът взима, в случай, че реши да разшири дейността си, която в момента включва разработка и производство на смартфони, телевизори, битова техника.

Въпреки това експертите са на мнение, че е въпрос само на време Samsung да реши да излезе на пазара на автомобили. Корейците, както и много други големи компании, имат огромен брой патенти в най-различни области, които така и не се появяват във вид на готови продукти.

На въпрос на The Wall Street Journal кога може да се очаква някакво развитие относно евентуалното производство от страна на Samsung на автомобили, корейците отговарят уклончиво, като нито потвърждават, нито отричат информациите.

Впрочем Samsung има пълната готовност за производство на електромобили, тъй като е сред водещите производители на електронни системи. Корейците снабдяват някои от най-големите производители в света като BMW, Chrysler, Mahindra, а и не само тях, с литиево-йонни акумулатори. А според експерти границата между автомобилните производители и тези на електронни системи е почти невидима.

Всъщност Samsung вече е натрупала опит в подобна сфера. През 90-те години на миналия век корейците създадоха компанията Samsung Motor, която по-късно бе продадена на Renault. Сътрудничеството между двете фирми обаче продължи, като един от резултатите от него е концептуалният модел Samsung ESX.

Той бе създаден през 2009 г., като в основата му е платформа на френската марка. И в момента Renault Samsung Motors, която е изцяло под контрола на френския производител, разполага с пълна гама автомобили, които предлага на пазара в Южна Корея.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още