IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобил на Tesla е продаден за 91,4 биткойна

Не правим спекулации, интересувани само как да обърнем биткойните в щатски долари, коментират търговците

10:53 | 07.12.13 г.
Автомобил на Tesla е продаден за 91,4 биткойна

В САЩ беше регистрирана може би една от първите в света продажба на автомобил с биткойни, съобщава Bloomberg. Дилър на Lamborghini в Калифорния е продал електрическия Model S на Tesla за 91,4 биткойна или за 103 хил. долара.

„Не сме в бизнеса, за да правим спекулации, за нас е важно единствено как парите могат да бъдат обърнати в щатски долари”, коментират от компанията. В своя блог те заявяват, че са готови да използват валутата и да продават коли за биткойни.

Продажбата идва в тежки времена за виртуалната валута. В петък Китай забрани на местните банки да търгуват с биткойни заради опасения за пране на пари. Биткойните съществуват като софтуерна програма и не се регулират от нито една държава или банкова институция.

Преди няколко дни пък бившия председател на Федералния резерв Алън Грийнспан нарече биткойните „балон”, а не валута.

Това свали стойността на валутата под границата от 1000 долара в последните минути на европейската търговия в края на седмицата..

За Bank of America обаче виртуалните пари имат видим потенциал за растеж и могат да се превърнат в основен начин за онлайн разплащания. Анализаторът Дейвид Ву изтъкна още, че интересът към валутата в Китай е растял непрекъснато. 

"Няма съмнение, че биткойн предразполага към известен риск. Мисля обаче, че трябва да признаем факта, че валутата наистина играе важна роля в страните, в които гражданите са изправени пред високи данъци, контрол върху капитала или дори висок риск от конфискации", обясни той в интервю за CNBC. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още