IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Opel Amperа взима най-доброто от два свята

Германският модел комбинира пестеливостта на електромобил с дългия пробег на хибрид

16:02 | 02.11.13 г. 7
<p>
	<i>Снимка: Opel</i></p>

Снимка: Opel

Хибридите се появиха през 1997 година и разтърсиха целия свят. Самата идея, че под капака има два двигателя първоначално бе малко стряскаща. Хората започнаха да ги купуват от любов по технологията, но и заради основния коз на хибридите - нисък разход и грижа за околната среда. Стигна се дотам, че известни актьори си купиха Toyota Prius, но само за да го паркират до 8,4-литровия си Dodge Viper. Хибридите се превърнаха в протест и израз на позиция.

Opel Ampera е от същото семейство, но от специално селектирана порода. Хибрид е, но не напълно. Електромобил е, но не съвсем. Създателите й я наричат електромобил с удължен пробег, което означава, че 100% от времето колата се задвижва на ток, а когато батерията се изпразни, под капака започва да трака малолитражен 1,4-литров бензинов двигател. Негова единствена грижа е произвеждането на ток за електромотора.

Технологията нанася удар по най-слабото място на традиционните хибриди - икономичността. Проблемът е, че автомобилите, които се задвижват от два двигателя, позволяват придвижване на ток, но само в разумни граници. При рязко подаване на газ двигателят с вътрешно горене се активира без да пита.

При Ampera не е така. Количеството на бензин в резервоара се запазва дотогава, докато батерията се изпразни, което означава между 40 и 80 километра, в които можете да изпреварвате, да се забавлявате или просто да търсите място за паркиране.

Вижте повече във видеото

Предаването "Колела" се излъчва по телевизия Bulgaria On Air в събота от 19:00 часа. Повторения на предаването можете да гледате в неделя от 09:30 и в сряда в 23:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още