IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на Honda набъбна с 46% до 1,23 млрд. долара

Третата най-голяма автомобилна компания по продажби в Япония дължи добрите си резултати на силните продажби в САЩ, Индия и Тайланд

18:25 | 30.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нетната печалба на Honda набъбна с 46% до 1,23 млрд. долара

Нетната печалба на Honda Motor расте с 46% за второто фискално тримесечие на годината. Автомобилният производител отчита по-силни продажби на автомобили на най-големия си пазар – САЩ, и по-високи приходи от продажби на мотоциклети в Индия и Тайланд.

Нетната печалба на третата най-голяма автомобилна компания по продажби в Япония е нараснала до 1,23 млрд. долара (или 120,4 млрд. йени) в сравнение с 82,2 млрд йени за същия период на миналата година, предава CNBC.

Резултатът бе малко под очакваните 134,9 млрд. йени от анкетираните от Thomson Reuters анализатори.

За финансовата година, приключваща през март 2014 г., Honda се придържа към прогнозата си за нетна печалба в размер на 580 млрд. йени. Запитаните от Ройтерс експерти се надяват на 610,8 млрд. йени положителен финансов резултат.

Honda отчита увеличение на разходите за разширяване на производството и изграждане на нови заводи. Компанията има за цел да повиши продажбите си в световен мащаб до 6 млн. превозни средства до края на март 2017 г. в сравнение с рекордните 4,01 млн. бройки през финансовата година, приключила на 2013 г.

През юли започна да работи новият завод на Honda в близост до Токио, където през ноември компанията ще започне производството на компактния си модел Fit. През септември той вече бе пуснат на пазара в Япония. Продажбите на автомобили в Страната на изгряващото слънце пък скочиха с 40% на годишна база до 74 779 броя.

Honda, която е и петият най-голям производител в САЩ, е продала 413 434 превозни средства на този пазар за периода юли-септември 2013 г., което е ръст с 13,1% в сравнение с година по-рано.

Компанията е първа от най-големите три автомобилни производителя в Япония, която оповестява тримесечните си резултати. Пазарният лидер Toyota Motor ще публикува своя междинен финансов отчет на 6 ноември, а данните за приходите и печалбата на втория в класацията Nissan Motor очакваме на 5 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още