IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota остава лидер по продажби на коли

Японците водят пред конкурентите си от General Motors и Volkswagen

12:14 | 28.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият автомобилостроител в света Toyota отново е на първо място по обем на продажби в края на третото тримесечие, предава БТА, позовавайки се на информация на агенция ИТАР-ТАСС.

В периода юли-септември компанията е продала в целия свят 2,5 милиона автомобила, което е с 2,8 процента повече спрямо същия период на миналата година.

Американският концерн General Motors, който е на второ място в класацията, е продал за същото тримесечие 2,4 милиона автомобила. Това е с 5,5 процента повече, отколкото през същия период на 2012 година. На трето място е германският концерн Volkswagen, който успя да продаде в периода юли-септември 2,33 милиона автомобила, включително товарни.

Toyota е лидер по продажби и през първите девет месеца на годината. Според анализатори резултатите на компанията са подпомогнати от слабия курс на йената, която през 2013 година е поевтиняла средно с 11 процента спрямо миналата година. Това е резултат от енергичната политика на премиера Шиндзо Абе, която до голяма степен се състои във вливането на големи количества пари в икономиката.

През 2012 година
Toyota успя да продаде най-много нови коли на световните пазари - 9 748 000. На второ място бе General Motors с 9 290 000 единици, а на трето остана Volkswagen Group с 9 100 000 продажби.

Още по темата вижте в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!



Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още