IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen XL1 стъпи на пазара с цена 110 хил. евро

Предвиждат се само 200 бройки от ръчно направения модел

12:40 | 25.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Volkswagen </em></p>

Снимка: Volkswagen

Германската компания Volkswagen обяви официално цените на своя най-малък, най-лек и най-икономичен модел. Хибридът XL1 излиза на пазара в Германия на цени от 110 хил. евро, което го превръща и в един от най-скъпите автомобили на марката.

Още преди няколко месеца се появиха слухове, че Volkswagen XL1 ще има космическа цена, а сега тази информация е потвърдена официално. Важно е да се отбележи, че причината за високата сума е интегрираната в колата технология. Мъникът се изработва на ръка от усилен полимер от карбонови нишки, а задвижващата му система представлява плъг-ин хибрид.

Под капака на XL1 работят двуцилиндров TDI агрегат с 48 к.с., електромотор с 27 к.с. и пакет литиево-йонни батерии с капацитет 5,5 кВч. Тази комбинация изисква едва 0,9 литра дизелово гориво на всеки 100 км. пробег (20 г/км СО2), като е способна да ускори колата от място до 100 км/час за 12,7 секунди.
 
Максималната скорост на автомобила достига 160 км/час. Само на електричество, което може да бъде набавено и от електрическата мрежа, XL1 изминава до 50 км.

От Volkswagen уточняват, че технологията ще бъде въведена и в други модели на групата. Това обаче ще стане на по-късен етап, когато стане по-достъпна.
 
XL1 ще бъде произведен в серия от само 200 екземпляра, всички с ляв волан.

Припомняме, че компанията подготвя и версия на XL1 с бензинов двигател на Ducati.

Още за Volkswagen XL1 вижте в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още