IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-сигурният автомобил на планетата

Разкриха част от технологиите в лимузината на Барак Обама

13:08 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Cadillac</em></p>

Снимка: Cadillac

Лимузината, с която се придвижва президентът на САЩ Барак Обама, има славата най-сигурния автомобил на планетата. Изданието Аutoweek разкрива част от технологиите, на които разчита специално подготвената кола. Информацията е официална и предоставена от агент на американските тайни служби.

По традиция, за всеки нов президент на САЩ се изработва специална лимузина. Тази на Барак Обама е на служба вече три години, като е произведена в 12 екземпляра, които изглеждат напълно аналогично. Всъщност, лимузина не е най-точното определение за подобен автомобил. Той е по-скоро камион с купе на лимузина, заявява агентът пред Аutoweek.

Той уточнява, че возилото няма нищо общо с моделите на Cadillac, въпреки че носи емблемата на луксозната марка. Общата маса на автомобила е цели 6.8 тона, а средното потребление на гориво достига внушителните 68 литра на 100 км. Изработката на всеки един екземпляр коства 1.5 млн. долара, като повечето елементи се сглобяват ръчно.

Причината за високите тегло и цена е допълнителната броня на колата, както и добавените технологии за защита. Информацията, разбираемо, не е много подробна, като става ясно, че вратите са толкова дебели и тежки, че е почти невъзможно да бъдат отворени отвътре. Дебелината им е 20 см., а тази на стъклата - 13 см. Резервоарът с гориво също е брониран, като освен това е обвит със специална пяна, която при евентуален взрив го предпазва от възпламеняване.

На борда на колата има също така противопожарна система, заключващ механизъм, камера за нощно виждане и интерком, а шофьорът е специално обучен кадър, трениран да изведе президента на безопасно място дори и в най-сложна ситуация. Цялото купе е обвито с дебела броня, като са поставени допълнителни елементи от фибростъкло.

Двигателят е бензинов V8, а пътническата кабина има специална система за херметизация, за да предпази пътуващите при химическа атака, например. Автомобилът разполага и със сателитен телефон и видео връзка, чрез които могат да се водят различни конференции, без президентът да напуска колата. "Официалната част" на купето е оборудвана с бронирана стъклена преграда, която разделя салона и може да бъде управлявана само от мястото на президента

Налични са дори банки с кръв, които да бъдат използвани за спешно кръвопреливане, ако президентът бъде ранен. Освен това лимузината разчита на специално звено от 3200 агенти, конвой от 35 коли и няколко линейки.

Всичко това би трябвало да бъде напълно достатъчно, за да може автомобилът да се нарече най-сигурния на планетата. Факт е обаче, че вече два пъти той се проваля. Първо се препъна в най-обикновен праг на портала на американското посолството в Ирландия, а след това отказа да запали при посещение на Обама в Израел.

Още снимки вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още