IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kросовърите тип купе отиват в историята

Очакванията са единствено BMW X6 да оцелее за по-дълъг период

08:42 | 10.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>X6. Снимка: BMW</em></p>

X6. Снимка: BMW

Кросовърите тип купе бавно, но сигурно отиват в историята, твърди изданието Autonews. Според информацията по-голяма част от моделите от този вид съвсем скоро ще напуснат пазара, като за по-дълъг период ще оцелее само BMW X6.

Изданието припомня как през 80-те години на ХХ век на мода излизат купе-лифтбекове, повечето от които в наши дни вече не съществуват. Изключение прави единствено Nissan 370Z, както и още няколко други модела.

Нещо подобно се случва в наши дни с купе-кросовърите. Популярни модели като Acura ZDX и Honda Crosstour записват все по-ниски продажби, като към тях се прибавят Infiniti FX, Toyota Venza и дори BMW 5 Series GT. При всички тях общият спад на продажбите само през септември е 80%. Единствено при BMW X6, на което предстои обновяване, процентът е по-малък.

Всичко това може и да изглежда закономерно, ако в същото време луксозните традиционни кросовъри не записваха ръст на пазара с над 10%. При кросовърите от нисък клас увеличението е с цели 15% и на фона на това показателите на купетата с 4 врати и висок просвет, изглеждат отчайващо.

Според анализаторите основната причина за спада на продажбите се крие в човешката природа. Този тип машини са твърде претенциозни и дърпат напред автомобилната мода. В резултат от това хората, които ги купуват, скоро след това минават на следващо ниво. И съответно избират друг тип машини, които в този момент набират популярност.

Освен това допълнителната надценка, малкото пространство над главите на возещите се отзад пътници и ограничената видимост също допринасят за по-малкия "срок на годност" на тези модерни модели. Които на всичко отгоре делят едни и същи салони със стандартните кросовъри.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още